Z znanjem do boljšega zdravja

Dan Fetalnega alkoholnega sindroma (Dan FAS)

22. 09. 2016
Dan FAS se po svetu obeležuje vsako leto 9 minut čez 9. uro 9. dan v 9. mesecu v letu s poudarkom, da je alkohol vseh 9 mesecev nosečnosti nevaren za še nerojenega otroka. Namen te akcije je, ozaveščanje žensk v rodni dobi in širše javnosti o škodljivih učinkih alkohola na plod/dojenčka ter spodbujanje žensk, da ne pijejo alkohola vseh 9 mesecev nosečnosti ter v času dojenja in načrtovanja nosečnosti.

Na Območni enoti Maribor smo se v septembru odločili za obisk treh Šol za bodoče starše v Podravju, da bi nagovorili eno od ključnih ciljnih skupin te akcije – nosečnice. Predstavili smo namen tega dne in strokovna izhodišča, spregovorili o nekaterih mitih povezanih s pitjem alkohola in o lastnih izkušnjah in načinih, kako zavrniti alkohol v času nosečnosti ter poskrbeti za dobro počutje.

Ključna sporočila Dneva FAS so:

… ni varne alkoholne pijače

vse pijače, ki vsebujejo alkohol, škodijo otroku.

… ni varne količine alkohola

tudi manjše količine alkohole lahko pri otroku povzročijo trajne okvare.

… ni varnega obdobja

alkohol lahko ogroža otroka v vseh devetih mesecih nosečnosti in tudi po njej.

 

Nosečnici je lahko pri vzdrževanju teh načel v oporo ožja in širša okolica. Tudi partner se lahko v času nosečnosti odpove alkoholu ali zmanjša vnos ali partnerki pomaga zavrniti ponujeno alkoholno pijačo. Hkrati pa v akciji nagovarjamo tudi širšo javnost, v kateri še zmeraj krožijo miti v zvezi s pitjem alkoholnih pijač v nosečnosti in v času dojenja, in sicer:

1.V nosečnosti je dobro spiti kozarec vina na dan za boljšo kri. Ne drži. Alkohol dolgoročno  povzroča slabokrvnost. Za boljšo kri lahko poskrbimo z vrsto neškodljivih načinov.

2.Pitje piva poveča količino mleka. Ne drži. Alkohol ima sicer pomirjujoč učinek, zaradi česar se doječa mama sprosti in mleko dejansko lepše „steče“. Hkrati alkohol prehaja na dojenčka. Zadostno količino mleka mamica najbolje zagotavlja z zadostnim vnosom brezalkoholne tekočine, najbolje vode. Zanimive recepte za osvežitev v času nosečnosti in dojenja lahko najdete v zloženki Za najboljši začetek. Za sproščanje, boljše počutje in posledično lažje dojenje prav tako obstaja vrsta neškodljivih metod. Na povezavi si lahko preberete, kako ženska med nosečnostjo in po porodu najbolje poskrbi zase.

3.Pivo in vino sta manj škodljiva kot žganje. Ne drži. Res imata manj volumenskega % alkohola kot žganje, a sta enako škodljiva, saj so učinki na telo odvisni od količine popitega alkohola (popolnoma enako je, ali spijemo 1 dl vina ali 0,3 dl žganja), kar prikazuje slika na povezavi.

Omogočimo otrokom najboljši možen začetek.