Z znanjem do boljšega zdravja

»Zdravo prehranjevanje za svet brez lakote« Svetovni dan hrane 2019

16. 10. 2019
Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja zdravo prehranjevanje za svet brez lakote, ki pa je glede na finančne vire za velik del prebivalstva težko dosegljiv, predvsem v nerazvitih državah in državah v razvoju.

Sledimo prehranskim smernicam v vseh življenjskih obdobjih

Tako FAO s sloganom »Zdravo prehranjevanje za svet brez lakote« svetuje upoštevanje prehranskih priporočil o tem, kako se zdravo prehranjevati, varovati zdravje in s tem zmanjševati tveganja za razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni. Te predstavljajo vodilni vzrok obolevnosti in umrljivosti tudi v Sloveniji.

Za zagotavljanje zdravju bolj koristnih izbir hrane je pomembno spreminjati okolja s povečano ponudbo preoblikovanih živil, ki jih vsakodnevno uživamo, med drugim z zmanjšanjem količine soli, nasičenih maščob, dodanih sladkorjev, znižanjem energijske vrednosti ter zmanjševanjem porcij. Zato na NIJZ podpiramo prizadevanja živilskih in kmetijskih podjetij v Sloveniji, ki se združujejo v okviru Zavez odgovornosti (https://www.gzs.si/zaveza-odgovornosti/) glede preoblikovanja živil, inovativnosti, informiranja potrošnika in odgovornega oglaševanja. Posebno pozornost preko prehranskih smernic za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili in nastajajočih novih prehranskih smernic za vrtce in šole namenjamo ponudbi, preoblikovanju, oglaševanju in pripravi hrane, ki je namenjena otrokom.

Spodbudni trend spremljanja prehranskih navad v Sloveniji

Povečuje se delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu pa izstopajo pomembne geografskih in socialno-ekonomske razlike. Poleg omenjenih podatkov raziskave »Z zdravjem povezan vedenjski slog 2016« (dostopno na naslednji povezavi). skupaj s partnerji zaključujemo in pripravljamo za objavo tudi podatke, zbrane z nacionalno prehransko študijo SI.Menu 2017/18.

Nanizane uspehe lahko pripišemo številnim uvedenim programom in ukrepom, ki se sistematično izvajajo že več let v različnih okoljih in so tudi del aktualnega Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje »Dober tek Slovenija« za obdobje 2015–2025. S tem želimo prispevati k izboljšanju zdravja in kakovosti življenja vseh prebivalcev ter zmanjšati breme, ki ga predstavljajo kronične bolezni za zdravstveni sistem.

Pomembno vlogo pri ozaveščanju javnosti ima tudi nacionalni portal o hrani in prehrani www.prehrana.si, ki je namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o prehrani.

Danes, na Svetovni dan hrane, bo v Sloveniji zavezo na področju izboljševanja sestave živilskih izdelkov podpisal sektor pekarstva in tako postal že tretji sektor, ki je sprejel zaveze. Le ta bo do konca leta 2022 za 5% zmanjšal vsebnost soli v kruhih in povečeval vsebnost polnozrnatih sestavin. Tako bomo z ukrepom preoblikovanja živil pomembno prispevali k bolj zdravim prehranskim izbiram za celotno populacijo, saj bodo ti izdelki vsebovali manj soli, sladkorja in maščob ter več polnozrnatih sestavin.

 

                           

Na NIJZ je prispela slika Ule, stare 7 let, ki slikovito kaže, kako si naši najmlajši predstavljajo zdravo in nezdravo izbiro.