Z znanjem do boljšega zdravja

Zaščita z zdravili proti invazivni okužbi povzročeni s Haemophilus influenzae tip b

04. 04. 2016
Zaščito s protimikrobnimi zdravili nudimo nekaterim tesnim kontaktom bolnika z invazivno okužbo povzročeno z bakterijo Haemophilus influenzae tip b (v nadaljevanju Hib). O invazivni okužbi govorimo, kadar se bakterije po krvi razširijo iz nosnožrelnega prostora po telesu in povzročijo meningitis, bakteriemijo, pljučnico, epiglotitis, septični artritis, celulitis, perikarditis in redkeje endokarditis ali osteomielitis.

Pri invazivni okužbi povzročeni z drugimi tipi H. influenzae niso opazili prenosa na osebe, ki so bile v tesnih kontaktih z bolnikom, tako da zaščita s protimikrobnimi zdravili pri njih ni potrebna.

Definiciji tesnega kontakta ustrezajo osebe, ki živijo z bolnikom v skupnem gospodinjstvu ter vrstniki v skupinah za varstvo predšolskih otrok  in druge osebe, ki so bile v stiku z bolnikom vsaj 4 ure na dan vsaj 5 dni v zadnjem tednu pred nastopom bolezni.

Zaščita tesnih kontaktov s protimikrobnimi zdravili je potrebna pri:

  • vseh članih gospodinjstva (ki živijo z bolnikom v skupnem gospodinjstvu), kjer je v družini otrok mlajši od 4 let, ki ni oz. je nepopolno cepljen proti Hib ali otrok mlajši od 12 mesecev, ki ni prejel osnovnega cepljenja (3 odmerki);
  • vseh članih gospodinjstva, kjer je v družini imunsko oslabljena oseba, ne glede na cepilni status te osebe;
  • vseh tesnih kontaktih v skupinah za varstvo predšolskih otrok , kjer sta dve ali več oseb zboleli z invazivno okužbo povzročeno s Hib v obdobju dveh mesecev.

Definicija verjetnega primera Hib za namene kemoprofilakse

Slovenski podatki epidemiološkega spremljanja kažejo, da se v zadnjih letih Hib izjemno redko pojavlja kot povzročitelj invazivnih okužb (po 2 primera pri odraslih pacientih v letih 2004 in 2012).

V Angliji so revidirali definicijo verjetnega primera Hib, ki zdaj vključuje le bolnike z epiglotitisom, pri katerih je bil Haemophilus influenzae izoliran iz sterilnega mesta, saj ugotavljajo, da le pri teh obstaja večja verjetnost, da bo tipiziran Hib. Zato je treba tesne kontakte bolnika, ki ustreza definiciji verjetnega primera Hib, obravnavati enako, kot tesne kontakte bolnika s potrjeno invazivno okužbo s Hib – če je potrebno (glej zgoraj) prejmejo zaščito z zdravili, ki je smiselna do 4 tedne po nastopu bolezni pri bolniku.

Zaščita z zdravili proti Hib:

Zdravilo

 

Odmerek

Trajanje

 

 

rifampicin

Novorojenčki

(< 1 mesec)

10 mg/kg/dan v 1x odmerku

4 dni

Dojenčki in otroci

(do 30 kg TT)

20 mg/kg/dan v 1x odmerku

do max 600 mg/dan

Odrasli*

(in otroci >30 kg TT)

600 mg/dan ali

300 mg/12 ur

* Rifampicin je kontraindiciran pri nosečnicah, zato jih zaščitimo s ceftriaksonom (1g/dan i.m. 2 dni)

Pri otrocih mlajših od 24 mesecev, ki so preboleli invazivno okužbo s Hib in niso bili zdravljeni s ceftriaksonom ali cefotaksimom, je prav tako smiselno 4-dnevno zdravljenje z rifampicinom v ustreznem odmerku, da dosežemo eradikacijo Hib v nosnožrelnem prostoru. Ti otroci morajo biti tudi ponovno osnovno cepljeni proti Hib (po 1 letu starosti zadostuje 1 odmerek), ne glede na njihov predhodni cepilni status (s cepljenjem pričnemo 4 tedne po začetku bolezni).  


Viri:

Čižman M, Beović B. Kako predpisujemo protimikrobna zdravila v bolnišnicah. Ljubljana; 2013.

Pickering LK et al. Red Book 2012, Report of the Comittee on Infectious Diseases. Elk Grove Village, IL: AAP; 2013 

Briere EC, Rubin L, Moro PL, et al. Prevention and Control of Hib Disease. Recommendations of the ACIP.

MMWR 2014;63(No. RR-1):1-14.

DH. Revised recommendations for the prevention of secondary Haemophilus influenzae type b (Hib) disease. Dostopno na naslednji povezavi.