Z znanjem do boljšega zdravja

V zadnjem mesecu šest primerov okužb z ošpicami

13. 06. 2018
Epidemiološka služba mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je od sredine maja 2018 obravnavala šest laboratorijsko potrjenih primerov ošpic.

Sprva je zbolel 38-letni prebivalec Maribora, ki proti ošpicam ni bil cepljen. V času inkubacije je potoval v Srbijo, kjer se je najverjetneje z virusom ošpic tudi okužil. 

Kasneje je zbolel 1-letni otrok, ki je bil v stiku z omenjenim s primerom ošpic in je takoj tudi prejel cepivo, saj pred tem še ni bil cepljen. Kljub cepljenju po stiku z ošpicami se pri otroku, ki sicer ne obiskuje vrtca, ni pravočasno vzpostavila zaščita proti ošpicam in je zbolel.

Naknadno je zbolel še en moški, ki je bil v stiku s prvim prijavljenim primerom. V vseh primerih je epidemiološka služba v sodelovanju z ostalimi pristojnimi indentificirala številne kontakte primerov in ukrepala z namenom preprečitve večjega izbruha okužbe. 

Naknadno so zbolele še tri osebe, pri katerih je bil laboratorijsko potrjen primer ošpic, med njimi tudi pri dveh zdravstvenih delavcih. 

Epidemiološka služba še vedno preverja številne možne kontakte potrjenih primerov ošpic. Na NIJZ ocenjujemo, da smo z dosedanjim ukrepanjem preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa  verjetno lahko še vedno v pričakujemo  posamezne primere ošpic, saj je inkubacijske doba pri okužbi z ošpicami do 21 dni, bolezen pa je zelo nalezljiva.

Nasveti za potnike

Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo ali so proti ošpicam zaščiteni.

Sprejemljivi dokazi zaščite proti ošpicam so:

  • oseba ima pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR),
  • oseba ima zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah,
  • oseba ima laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščitena proti ošpicam,
  • oseba je rojena pred letom 1960 (za te osebe velja, da so ošpice prebolele).

Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje.

Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec.

Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom naj čimprej opravi še cepljenje z drugim odmerkom, zlasti pred vključevanjem v večje skupine (tabori, poletne šole, internati...) ali pred potovanjem.

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika.


Več informacij o nasvetih pred potovanjem in zaščiti pred ošpicami je dosegljivih na naslednji povezavi.

Več o ošpicah je dostopno na naslednji povezavi.