Cepljenje

V letu 2020 sprememba pri cepljenju dojenčkov

27. 11. 2019
V Sloveniji bomo v naslednjem letu skladno s Programom cepljenja in zaščite z zdravili za dojenčke uvedli cepljenje s 6-valentnim cepivom.

V letu 2020 bodo dojenčki v prvem letu starosti cepljeni s 6-valentnim cepivom in ne več 5-valentnim cepivom. V 6-valentnem cepivu je poleg komponente proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b in otroški paralizi dodana komponenta cepiva proti hepatitisu B (HBV).

Cepljenje s 6-valentnim cepivom bo obvezno za otroke, rojene od oktobra 2019 dalje. Dojenčki bodo z novim cepivom prvič cepljeni v letu 2020, ko bodo dopolnili tri mesece. Pediatri trenutno proti petim boleznim dojenčke s tremi odmerki cepijo v prvem letu starosti, četrti odmerek pa dobijo do drugega leta starosti, medtem ko se otroci trenutno proti hepatitisu B cepijo šele pred vstopom v šolo oziroma v prvem razredu.

Z uvedbo 6-valentnega cepiva se Slovenija pridružuje večini razvitega sveta, predvsem državam Evropske unije, kjer že vrsto let za cepljenje dojenčkov uporabljajo 6-valentno cepivo.