Prepovedane droge

V Avstriji in Španiji odkrili nevarno snov PMA

13. 04. 2012
Agencija EU za droge opozarja, da so v Avstriji v trinajstih tabletkah, ki so se prodajale kot ekstazi, našli snov parametoksiamfetamin (PMA), ki je uvrščena med prepovedane snovi po seznamu Konvencije Združenih narodov o psihotropnih snoveh iz leta 1971.

V Španiji pa so PMA odkrili v vzorcu belega prahu, ki je bil prinešen iz Nizozemske.

Zaužitje psihoaktivne snovi PMA ima vrsto škodljivih učinkov, med drugimi zvišanje telesne temperature, pospešen in nepravilen utrip srca, motnje dihanja, slabost, halucinacije, zamegljen vid in močan občutek omamljenosti, podoben omamljenosti z MDMA (ekstazi). Večina smrtnih primerov zaradi zaužitja snovi PMA, ki so jih v preteklosti zabeležili v ZDA, Kanadi in Avstraliji, je povezana prav z nenadnim in zelo hitrim pregrevanjem telesa.

Kot opozarjajo strokovnjaki, so učinki PMA pogosto nepredvidljivi in se precej razlikujejo od posameznika do posameznika. Snov PMA ima v nizkih dozah podobne učinke kot nizka doza MDMAja, le da se učinek pojavi nekoliko kasneje, zato lahko posameznik v prepričanju, da je zaužil šibak ekstazi, v kratkem času zaužije še eno tableto PMA, da bi ojačal učinek, kar pa je zanj lahko usodno. Za PMA je značilno, da že rahlo povečanje doze privede do nastanka življenjsko ogrožujočih zapletov (vročinski udar, izjemno povišanje srčnega utripa in krvenga tlaka). Še posebej pa je nevarna hkratna uporaba snovi PMA in ekstazija (MDMA). Tablete PMA je običajno težko prepoznati, največkrat se prodajajo kot ekstazi. Kot še opozarjajo strokovjaki Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih PAS, je zelo nevarno tudi hkratno zaužitje PMA in drugih stimulativnih drog. Še posebej je nevarna kombinacija PMA in mefedrona, saj imata obe drogi močno izraženo delovanje na zvišanje telesne temperature, ki pa je lahko za posameznega uporabnika usodna.