Z znanjem do boljšega zdravja

Tedensko spremljanje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa

11. 11. 2022
Podatki za obdobje od 1. 1. 2022 do 10. 11. 2022

LYMSKA BORELIOZA (LYME)

 • Bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz rodu Borrelia, razširjene so v evropskem in severnoameriškem prostoru ter v nekaterih državah Azije.
 • Bakterije se prenesejo na človeka z ugrizom okuženega klopa rodu Ixodes;
 • Lymska borelioza se pojavlja preko celega leta, vendar je najpogostejša od februarja do novembra. Mile zime in vlažne pomladi ojačajo dejavnost klopov.
 • Boreliozo največkrat povezujemo z značilnimi spremembami na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja.
 • Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je več na različnih delih telesa.

 

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS (KME)

 • Je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa.
 • Ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni.
 • V Evropi je znanih veliko naravnih žarišč klopnega meningoencefalitisa (KME), posebej v osrednji in vzhodni Evropi, Skandinaviji in baltskih državah. Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME.
 • Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze pa tudi ohromelost.
 • KME je redko lahko tudi smrtna bolezen (1-2 odstotka odraslih bolnikov).

 

Na Sliki 1 je prikazano tedensko število primerov KME (rdeča površina) in LB (modra površina) v Sloveniji, za obdobje od leta 2020 do leta 2022. Obolevnost za KME in LB začne hitro naraščati v začetku aprila ter doseže vrh v poletnih mesecih zaradi aktivnosti klopov in ker se ljudje v večji meri zadržujejo v gozdovih, na travnikih, vrtovih ipd. in so tako klopom bolj izpostavljeni. Povečana obolevnost traja do konca oktobra. 

Na levi strani grafa je skala, ki omogoča branje števila prijavljenih primerov borelioze in s pomočjo nje določamo vrednosti modre površine. Na desni strani je skala, s katero določamo število prijavljenih primerov KME.

Slika 1: Število prijavljenih primerov Lymske borelioze in KME, po tednih, Slovenija, 1. 1. 2020 – 10. 11. 2022

Slika 2: Incidenčne stopnje prijavljenih primerov Lymske borelioze po statističnih regijah, Slovenija, 1. 1. 2022 – 10. 11. 2022

Slika 3: Incidenčne stopnje prijavljenih primerov KME po statističnih regijah, Slovenija, 1. 1. 2022 – 10. 11. 2022

Lymska borelioza je prisotna v vseh slovenskih zdravstvenih regijah (slika 2), KME pa smo do sedaj zabeležili v treh regijah. Prijavljeni primeri so preračunani na 100.000 prebivalcev Slovenije.

Kljub temu, da so incidenčne stopnje v nekaterih regijah višje kot drugod je potrebno upoštevati, da so lahko oboleli bolezen pridobili v drugi regiji. Zaradi povedanega priporočamo, da se ljudje v vseh regijah ustrezno zaščitijo pred klopi, ne glede na porazdelitev prijavljenih primerov obolenj.

Nasveti za zmanjšano tveganje in preprečevanje okužbe:

 • Najpomembnejši ukrepi za zmanjšanje tveganja sta preprečevanje ugriza klopa ter hitra odstranitev že prisesanega klopa.
 • Nosimo svetla oblačila, ki naj pokrivajo čim večji del telesa.
 • Uporabljamo sredstva (repelente), ki odganjajo klope.
 • Ob vrnitvi iz narave opravimo temeljit pregled telesa, pozorni smo tudi na poraščene dele telesa, kožne gube, uhlja, pazduhe in dimlje.
 • Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu!

Priporočamo ga vsem prebivalcem Slovenije od enega leta starosti naprej. Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih, lahko pa tudi kasneje. Če začnemo s cepljenjem kasneje, npr. v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitni nivo protiteles.

Podrobne informacije o bolezni in cepljenju


To spletno mesto je izključna last NIJZ, zato je prepovedana kakršnakoli zloraba podatkov, slik, besedil in drugih podatkov, ki so del tega spletnega mesta. Prepovedano je kakršnokoli kopiranje, distribucija ali druga uporaba vseh zgoraj navedenih podatkov brez predhodne vednosti in dovoljenja NIJZ.