Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni dan boja proti steklini 2018

28. 09. 2018
Vsako leto 28. septembra obeležujemo Svetovni dan boja proti steklini, ki letos poteka pod geslom »Steklina: Deli sporočilo. Reši življenje«.

Steklina je bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem in povzroči poškodbo živčnih celic ter je še danes neozdravljiva. Najučinkovitejši in tudi edini način v boju proti steklini je cepljenje.

Slovenija je od leta 2016 dalje razglašena za državo, prosto stekline. To nam je uspelo z izvajanjem cepljenja psov proti steklini, ki je v Sloveniji obvezno vse od leta 1947, ter izvajanjem peroralnega cepljenja lisic proti steklini in z drugimi strogimi veterinarskimi ukrepi (registracija vseh psov, nadzor potepuških psov,...).

Več o steklini pri živalih in letošnjem svetovnem dnevu boja proti steklini najdete na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na naslednji povezavi.

Kako se lahko okužimo?

Človek se lahko okuži z ugrizom okužene ali stekle živali, pri kontaktu poškodovane kože ali sluznice s slino okužene ali stekle živali, preko opraskanine, preko sluznice dihal v votlinah, kjer so številni netopirji in pri delu z virusi stekline v laboratoriju.

Stekline ne moremo dobiti pri stiku s krvjo, urinom ali blatom stekle živali. Prenos s človeka na človeka je možen s transplantacijo organov, preko placente, pri izvajanju zdravstvene pomoči ter zaradi človeškega ugriza, saj je bolnik s steklino kužen.

Kaj je potrebno storiti, kadar nas poškoduje žival?

  • pustimo, da kri nekaj časa teče iz rane,
  • s čistim robcem ali sterilno gazo obrišemo slino proč od rane, nikakor ne preko nje,
  • rano temeljito speremo z milom pod čisto tekočo vodo in jo povijemo  s sterilnim povojem,
  • takoj obiščemo  zdravnika, da bo rano dokončno oskrbel in po potrebi opravil cepljenje proti tetanusu,
  • če je potrebno, nas bo zdravnik napotil v antirabično ambulanto pristojne območne enote NIJZ,
  • pozanimamo se, kdo je lastnik živali.


Postopek obravnave v antirabični ambulanti

Pri obravnavi v antirabični ambulanti od poškodovanca pridobimo čim več informacij o okoliščinah izpostavitve. Ocenimo, ali je bila oseba v tveganem stiku za steklino. V primeru, da pri znani živali, ki je povzročila poškodbo, postavimo sum na steklino, zaradi preveritve tega suma obvestimo lastnika živali in veterinarsko inšpekcijo. Žival mora biti pod veterinarskim nadzorom od deset do dvajset dni od poškodbe.

Poškodovano osebo cepimo proti steklini v primeru, ko je potrjena izpostavljenost virusu stekline. Prav tako cepimo osebo, ki jo je poškodovala žival s sumom na steklino, pa veterinarski nadzor te živali ni možen. Cepimo tudi osebo, pri kateri je prišla vsebina (tekočina) vabe za cepljenje lisic v stik s poškodovano kožo ali sluznico. V nekaterih primerih cepimo osebo, zaradi stika z netopirji.