Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovna zdravstvena organizacija je ocenila možnost širjenja virusa Zika v Evropi

27. 05. 2016
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ocenjujemo, da obstaja razmeroma majhna verjetnost širjenja virusa Zika v Sloveniji.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je v zadnjem poročilu ocenila, da v nekaterih evropskih državah in tudi Sloveniji obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa. Sicer pa do sedaj v Sloveniji še niso zaznali primera okužbe z virusom zika pri človeku. Na NIJZ stalno spremljamo situacijo glede Zika virusa in tudi ostalih nalezljivih boleznih po svetu ter temu prilagajo priporočila in nasvete.

Nasvet za potnike

Potnikom, ki potujejo v kraje, kjer je virus Zika, svetujemo, naj se izognejo potencialnemu prenosu virusa z zaščito pred piki komarjev in imajo varne spolne odnose (uporaba kondoma). Potnikom, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja, kažejo simptome, značilne za okužbo z virusom Zika, se svetuje, da se posvetujejo s svojim zdravnikom, ki bi jih bo, če bo smiselno, napotil k infektologu.

Priporočila za nosečnice

Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus Zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost. Nosečnicam,  v celotnem obdobju nosečnosti, se odsvetuje potovanje na okužena področja zaradi možnosti, da bi imela morebitna okužba z virusom Zika negativen vpliv na izhod nosečnosti.

Več o virusu Zika, priporočilih glede zaščite in nasvetih je objavljeno na spletni strani NIJZ.