Z znanjem do boljšega zdravja

Spremljanje okužbe z virusom Zahodnega Nila 2020 v Sloveniji in v Evropi

03. 11. 2020

V Evropi se začne sezona virusa Zahodnega Nila (angl. West Nile virus, WNV) z majem in traja do konca novembra. Pojavljanje bolezni je odvisno od številnih dejavnikov, kot so prisotnost in aktivnost prenašalcev (komarjev) ter naravnega rezervoarja virusa (ptice). V Evropi je pri ljudeh večina okužb od sredine julija do konca septembra.

V Sloveniji spremljamo pojavljanje virusa Zahodnega Nila na osnovi obvezne prijave bolnikov z okužbo centralnega živčnega sistema (CŽS). Podatke o zbolelih vsak teden posredujemo Evropskemu centru za nadzor bolezni (European Centre for Disease Control and Prevention, angl. ECDC). V preteklem letu t.j. l. 2019 ni bilo nobenega primera okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji in tudi ne v regijah sosednjih  držav (Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Italije), ki mejijo na Slovenijo. V Sloveniji v letu 2020  nismo zaznali okužbe z WNV pri ljudeh ali živalih. V Evropi je bil prvi primer okužbe pri ljudeh v letu 2020 prijavljen v Romuniji (v drugi polovici junija).

Do konca oktobra 2020 so v Evropski uniji potrdili okužbo z virusom Zahodnega Nila pri 308 osebah. Šestintrideset bolnikov je umrlo. Primere WNV so zaznali v: Grčiji (143, vključno z 22 smrtnimi primeri), Španiji (76, vključno s 7 smrtnimi primeri), Italiji (66, vključno s 5 smrtnimi primeri), Nemčiji (12), Romuniji (6, vključno z 1 smrtjo), Madžarski (3), Bolgariji (1, vključno z 1 smrtjo) in na Nizozemskem (1).

Pokrajina Pazardžik v Bolgariji, provinca Badajoz v Španiji, regija Utrecht na Nizozemskem in pet regij v Nemčiji (Barnim, Ostprignitz-Ruppin, Saalekreis, Halle (Saale) in Meissen) so prvič poročale o lokalno pridobljenih primerih WNV pri ljudeh. Drugi primeri so bili iz območij, kjer so WNV zaznali že v prejšnjih sezonah.

Iz držav, ki mejijo na EU,  v celotni sezoni ni bilo potrjenih primerov.

Tudi v  Sloveniji v sezoni 2020 ni bilo potrjenega primera WNV, enako v pokrajinah, ki mejijo na Slovenijo, zato uvedba presejalnega testiranja krvodajalcev ni bila potrebna. Sezona se izteka, pričakujemo, da v Sloveniji v letu 2020 bolnikov z WNV ne bo.

Podatki o spremljanju virusa Zahodnega Nila in virusa Usutu pri živalih v Sloveniji so dostopni na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo  rastlin (UVHVVR).

Več o virusu Zahodnega Nila si lahko preberete na spletni strani NIJZ, na naslednji povezavi

Informacija o poteku sezone virusa Zahodnega Nila v Evropi je dostopna na spletni strani Evropskega centra za nadzor bolezni na naslednji povezavi.