Z znanjem do boljšega zdravja

Zgodnje odkrivanje raka in psihološki vidiki odzivnosti v presejalnih programih

20. 03. 2019
Nacionalni inštitut za javno zdravje, Celje Zdravo mesto in Mestna občina Celje vabijo na strokovni posvet ob svetovnem dnevu zdravja Zgodnje odkrivanje raka in psihološki vidiki odzivnosti v presejalnih programih, ki bo v Narodnem domu v Celju, v petek, 5. aprila 2019, od 9. do 13. ure.

V Sloveniji imamo tri presejalne programe, namenjene zgodnjemu odkrivanju raka debelega črevesa in danke, raka dojk in materničnega vratu. V programih Svit, Dora in Zora pri navidezno zdravih odraslih ugotavljamo morebitne bolezenske spremembe. Danes na primer rezultati Programa Svit kažejo, da je bilo v desetih letih delovanja več kot 2800 rakov debelega črevesa in danke odkritih v stopnji, ko se znaki bolezni še niso pojavili. Skupna dilema vseh presejalnih programov pa se še vedno nanaša na problem neodzivnosti vabljenih v programe. Zakaj se ne bi odzvali v programe, za katere vemo, da dokazano rešujejo življenje? Razlogi so zelo različni … in človeški. Po eni od raziskav so razlogi za neodzivnost usmerjeni v 'nimam časa', 'čakajo me nujnejše stvari', 'zdrav sem' ... Velikokrat je v ozadju prisoten strah – pred preiskavo, bolečino, boleznijo, pred rakom. Na strokovnem posvetu bomo osvetlili presejalne programe, še posebej pa nas bodo zanimali psihološki vidiki odzivnosti: kaj posameznik doživlja, ko prejme vabilo v katerega od presejalnih programov za odkrivanje raka, kaj vpliva nanj in na njegove odločitve.

Posvet je odprt za strokovno in laično javnost. Prijazno vabljeni!

Prosimo, da udeležbo potrdite s prijavnico na naslednji povezavi https://anketa.nijz.si/a/123946, najkasneje do 1. aprila 2019. Udeležba na strokovnem posvetu je brezplačna.

Datoteke: