Z znanjem do boljšega zdravja

Zdravstveno vzgojna aktivnost »Goreče sporočilo«

29. 01. 2021
Novice glede podatkov o kajenju med mlajšo populacijo so zelo spodbudne, saj si vse več mladih zasvojenosti s tobakom ne želi. S svojo pozitivno naravnanostjo tudi sami lahko prispevajo za bolj zdravo življenje in okolje. Otroci in mladostniki so dobri zavezniki pri prenosu informacij o vrednoti zdravja in lahko vplivajo na odločitve in spremembe stališč svojih bližnjih in prijateljev.

Izziv za mlade in mlade po srcu

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota želi z aktivnostjo spodbuditi posameznike, da motivirajo  kadilce, ki jih osebno poznajo, da spremenijo svoje stališče do kajenja. Kadilcu namenimo svojo prijazno misel in skrb zanj, ki ga izrazimo z »Gorečim sporočilom«.

Otroci lahko nagovorijo svoje starše, sorojence, sorodnike, sosede, najstniki svoje vrstnike. Naj se aktivnosti  pridružijo tudi odrasli, ki lahko nagovorijo svoje partnerje in prijatelje.

Kako se lotiti izziva

Najmlajši udeleženci  lahko  naredijo voščilnico  ali risbico namenjeno   izbrani osebi in ji  v sliki in besedi zaželijo kaj lepega povezanega z zdravjem.

Vsi, ki poznajo in uporabljajo družbena omrežja, lahko  svoje »Goreče sporočilo« poljubno opremijo in namenijo »svojem« kadilcu.

Osebno in  poljubno oblikovano sporočilo naj bo  duhovito, prisrčno, zabavno, prijazno. Delimo ga kot SMS ali preko sodobnih komunikacijskih orodij (Vibera, Mesengerja, Gmaila) in družbenih omrežij. Lahko je tudi GIF, meme…

Začetek in trajanje aktivnosti

Aktivnost  poteka 4 mesece - začne se ob Dnevu brez cigarete 31. januarja  in zaključi  31. maja, na dan, ko obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. K promociji aktivnosti bomo povabili tudi medije. Načrtujemo postavitev razstave prispevkov, ki bo dostopna širši javnosti in bo izvedena v skladu z Uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Osvojite nagrado

Kopije  ali e-fotografije poslanih sporočil ter  voščilnic pošljite do 20. 5. 2021  na  e-naslov jadranka.jovanovic@nijz.si.  

Poslana sporočila bomo zbirali in izbrali  10 najbolj zanimivih, izvirnih in duhovitih sporočil ter jih nagradili s praktičnimi nagradami.

Primeri sporočil: ( majhen namig in pomoč) 

»Ko boš nehal/a kaditi me boš končno  pri teku  prehitel/a.«

»Rad/a delim s teboj veliko vsega različnega, le  tvoje ljubezni do kajenja pa ne.«

»Mislim nate, ti pa prosim, ne misli več na cigarete. Ostani zdrav/a zase in zame. »

»Danes je dan brez cigarete. Želim, da dišiš po svežih vaflih z čokolado in smetano … pa ne samo danes.«

Za  sodelovanje v aktivnosti lahko mentorji dobijo tudi potrdilo.

 

Pripravila: Jadranka Jovanović, koordinatorica natečaja,  jadranka.jovanovic@nijz.si