Z znanjem do boljšega zdravja

Zdravje v vrtcu - Redeča nit 2016 - 2017

2016 - 2017 ROJSTNI DAN

Letos program Zdravje v vrtcu praznuje 10 let delovanja. To je razlog, da je letošnja rdeča nit »Rojstni dan«. Želimo si, da bi vsi vrtci, še posebno pa tisti, ki ste vključeni v program letošnje leto večjo pozornost namenili različnim pristopom obeleževanja rojstnih dni, kakor tudi drugih praznovanj. Pomembno je, da otrokom pokažemo, da je odnos do praznikov pomemben, saj kaže naš odnos do samega sebe, soljudi in do družbe nasploh. Ker se v vrtcih zelo pogosto srečujete s praznovanjem rojstnih dni, je pomembno, da otroci osvojijo zavedanje, da  ta dan ni povezan le s hrano, ampak da je to dan, poln veselja, druženja in čustev. To se otrokom posebej vtisne v spomin. Pomembno je, da se da poudarek na doživetjih, ne na darilih, stvareh, hrani… Navade, ki jih bodo otroci pridobili v otroštvu, bodo določale doživljanje praznikov tudi v odraslem obdobju.

Praznovanje rojstnega dne v vrtcu je za otroka izrednega pomena. Za otroka je to morda najbolj pomemben praznik, saj je edini individualen. Rojstni dan je priložnost za spodbujanje razvoja, pozitivnih čustev in socialnih odnosov pri otroku. S praznovanjem posameznikovega rojstnega dne tudi druge otroke navajamo na družabnost in izkazovanje pozornosti v medsebojnih odnosih. Praznovanje naj bi bilo nepozabno doživetje, ki mora biti zabavno, inovativno, hkrati pa tudi poučno. Pri praznovanju se poskušajmo čim bolj približati vsebinam, ki otroka zanimajo, zato si pripravimo praznovanja, ki so tematsko različna (šport, gibanje, ples, petje, branje, lepotičenje, raziskovanje, ustvarjanje, gledališče). Otroku pripravimo praznovanje, kjer vključujemo njegove ideje, interese in če se le da, ga vpletamo v celodnevne aktivnosti in tako vsakemu otroku omogočimo doživljanje ugodja, zadovoljstva, zavedanje lastne vrednosti in individualnosti ter sreče. Naš cilj naj bo, da otrok dobi občutek, da je bil to njegov dan.

Sodelavci v programu Zdravje v vrtcu skupaj z vsemi vami, ki delate z otroki, pa imejmo cilj, da bomo na koncu leta rekli: » To je bilo naše leto«.

Tea Kordiš, dipl. sanit. inž., regijski koordinator, OE Novo mesto