Z znanjem do boljšega zdravja

Zastrupitve z gospodinjskimi kemikalijami

11. 04. 2019
Zastrupitve so eden najpogostejših vzrokov za zdravljenje majhnih otrok v bolnišnici zaradi nezgod in so resnejše kot pri odraslih, ker otroško telo slabše nevtralizira toksične snovi.

Kako shranjujemo nevarne snovi varno pred otroki?

  • Gospodinjske kemikalije in druge zdravju škodljive snovi pospravimo v omarico (ali predal), ki je vedno zaklenjena s ključem ali varovalom, da je otrok ne more sam odpreti. Varovalo lahko uporabljamo le toliko časa, dokler ga otrok ne zmore odpreti sam (običajno do 3. leta starosti).
  • Enako velja tudi za shranjevanje kapsul detergenta za pranje perila, ki hitro pritegnejo otrokovo pozornost, ker so majhne, živih barv in izgledajo kot sladkarije. Kapsule povzročajo težje zastrupitve otrok kot detergenti v obliki praška ali gela, ker vsebujejo zelo koncentriran detergent.
  • Shranjevanje kemikalij v nezaklenjeni omarici ali na policah visoko zunaj dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže.
  • Pogosto se otroci zastrupijo takrat, ko odrasli čistimo. Če je med čiščenjem v bližini majhen otrok, ne puščamo odprtih plastenk s čistili brez nadzora na tleh ali na omaricah, temveč jih zapremo s pokrovčkom in postavimo zunaj dosega otrok. Po končanem čiščenju vse kemikalije takoj pospravimo v omarico, ki je zaklenjena s ključem ali varovalom.
  • Kemikalij nikoli ne prelivamo iz originalnih embalaž v steklenice ali druge posode, ki smo jih prej uporabljali za hrano ali pijačo, ker lahko pride do usodnih zamenjav.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu kemikalij?

Pri nakupu gospodinjskih kemikalij vedno izberemo tiste, ki imajo otrokom varno embalažo z dvofaznim zapiranjem. To pomeni, da je treba pri odpiranju zamašek hkrati potisniti navzdol in ga zavrteti, česar pa majhni otroci ne zmorejo. Otrokom varno embalažo lahko odpre 10–15 % otrok, zato je taka embalaža le dodaten ukrep in ne more nadomestiti varnega shranjevanja kemikalij v zaklenjenih omaricah.

Kako ukrepamo ob sumu na zastrupitev?

Če sumimo, da je otrok zaužil zdravju nevarno snov, takoj pokličemo osebnega ali dežurnega zdravnika, ki nam bo dal ustrezna navodila.