Z znanjem do boljšega zdravja

Zaščita še nerojenih otrok pred škodljivimi učinki alkohola

15. 09. 2016
Medtem, ko so škodljivi učinki čezmernega pitja alkohola na zdravje med ljudmi na splošno bolj ali manj znani, pa je osveščenost o posledicah, ki jih lahko ima pitje alkohola v nosečnosti na razvijajoči se zarodek/plod in med dojenjem na otroka, slabša.

Alkohol je teratogen - vpliva na rast in razvoj zarodka/ploda in povzroča pri še nerojenem otroku nepopravljive in trajne poškodbe, katerih posledice spremljajo otroka celo življenje.  Več na naslednji povezavi.

Vse posledice pri otroku pa lahko enostavno in 100 % preprečimo tako, da ženska, ki načrtuje nosečnost (da ne pride do izpostavljenosti zarodka alkoholu, ko nosečnost še ni prepoznana), ali je noseča, ne pije alkohola. V nosečnosti ni varne alkoholne pijače, ne količine alkohola in tudi ni varnega časa za pitje alkohola. Parom, ki so spolno aktivni in pijejo alkohol, pa svetujemo, da se ustrezno zaščitijo pred nosečnostjo. Da ne pijejo alkohola, svetujemo tudi mamicam, ki dojijo otroka.

S širjenjem teh informacij lahko pripomoremo k oblikovanju stališč bodočih staršev in javnosti glede pitja alkohola in nosečnosti. 9. september obeležujemo kot mednarodni dan osveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom (Dan FAS). V okviru letošnje obležitve Dneva FAS smo na NIJZ Območni enoti Kranj:

  • 8.9. organizirali izobraževanje za strokovne delavce centrov za socialno delo (CSD) Gorenjske. Na srečanju, ki so se ga udeležili predstavniki treh od petih CDS-jev, je bila predstavljena problematika pitja alkoholnih pijač med ženskami v rodni dobi in tveganje za alkoholu izpostavljeno nosečnost, učinki alkohola na razvoj zarodka oz. ploda, posledice pri otrocih, ki so bili pred rojstvom izpostavljeni alkoholu, in kasneje v odrasli dobi, razlike v razvoju možganov pri otroku, ki je bil pred rojstvom izpostavljen alkoholu, in pri otroku, ki ni bil, vloga in priložnosti strokovnih delavcev CSD-jev. Še posebej pa se je udeležencev dotaknila osebna izpoved osebe, katere mati je med nosečnostjo pila alkoholne pijače.

Nekaj utrinkov s srečanja

  

 

Nekaj utrinkov s stojnice

 

  • pozvali zdravstvene delavce na Gorenjskem k ozaveščanje žensk v rodni dobi in njihovih partnerjev o nevarnostih izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom v njihovi vsakodnevni praksi, k odkrivanju ogroženih žensk in k spodbujanju v opuščanje tveganega vedenja.