Z znanjem do boljšega zdravja

Zaradi kurjenja možnih več zastrupitev z ogljikovim monoksidom, previdno pri uporabi generatorjev električne energije

30. 11. 2018
Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga idr. Za preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom svetujemo reden pregled in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno prezračevanje bivalnih prostorov. V primeru, da kurite z drvmi, naj bodo ta čim bolj suha. Previdno je potrebno uporabljati tudi generatorje električne energije, saj ti pri svojem delovanju tudi sproščajo ogljikov monoksid.

V Sloveniji se vsako leto z ogljikovim monoksidom zastrupi in umre kar nekaj ljudi. V preteklih 10 letih je zaradi ogljikovega monoksida umrlo 96 ljudi. Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi, poleg tega pa ga s čutili ne moremo zaznati, zato ga tudi imenujemo tihi morilec. Pogosto se na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju največkrat pomisli šele takrat, ko nekdo izgubi zavest. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom se kaže z glavobolom, slabostjo, bruhanjem, utrujenostjo, omotičnostjo, težave se lahko stopnjujejo do zmedenosti, zanašanja pri hoji, motenj vida, nezavesti in smrti. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom je potrebno vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Za preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom svetujemo reden pregled in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov, pravilno namestitev generatorja ter redno prezračevanje bivalnih prostorov. V primeru, da kurite z drvmi pa naj bodo ta čim bolj suha. Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v prostoru nas lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) ogljikovega monoksida v zraku.
 Več o zastrupitvi z ogljikovim monoksidom in o varni uporabi generatorjev najdete na spletnih straneh Centra za zastrupitve na naslednji povezavi in na spletnih straneh Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje na naslednji povezavi.