Telesna dejavnost

Zaključil se je evropski projekt SWITCH

01. 06. 2016
Z mesecem majem se zaključil evropski projekt SWITCH, pri katerem je NIJZ sodeloval kot podporni partner s področja javnega zdravja.

Izhodiščna točka za projekt SWITCH je bila vrzel med razpoložljivimi možnostmi aktivnega transporta in njihovi dejanski uporabi.

Cilj projekta SWITCH je bil spodbuditi ljudi, da pri vsakdanjih poteh preklopijo od vožnje z avtomobilom na aktivne načine. Projekt se je osredotočal na hojo in kolesarjenje z namenom zmanjšanja porabe energije in izboljšanje zdravja ljudi.

V okviru projekta SWITCH se je uporabljala strategija, ki združuje različne pristope. Jedro strategije sta bila metoda osebnega svetovanja s pomočjo inovativnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), kot so npr. pametni telefon ter uporaba zdravstvenih argumentov.

Med rezultati projekta SWITCH sta tudi dva pomembna izdelka: Priročnik za izvajanje kampanj za spodbujanje aktivnega transporta ter spletni tečaj za načrtovalce kampanj. Oba izdelka sta namenjena vsem, ki se ukvarjajo s spodbujanjem aktivnega transporta: občine, društva, nevladne organizacije, zdravstvene ustanove, ipd.

Več o projektu SWITCH lahko preberete na spletni strani projekta na naslednji povezavi.

Spletni tečaj je dostopen na naslednji povezavi.

 

Priročnik The SWITCH Campaign Guide and Toolbox