Z znanjem do boljšega zdravja

Zaključek preventivne akcije Otroci za varnost v prometu 2016 v Škofji Loki

28. 11. 2016
V petek, 11. 11. 2016 na martinovo, smo na Gorenjskem izpeljali zaključni del akcije Otroci za varnost v prometu. Kljub močnemu deževju smo se na »teren« odpravili skupaj z učenci razredne stopnje OŠ Škofja Loka – Mesto in njihovimi mentorji ter predstavniki policijske postaje Škofja Loka.

Najprej smo v predavalnici OŠ Škofja Loka – Mesto z učenci ponovili znanje o alkoholu in kaj vse se lahko zgodi, če vozniki sedejo za volan opiti. Policistka je učencem razložila kako potekata nadzor prometa ter testiranje alkoholiziranosti voznikov in poudarila pomen varnosti v prometu. Skupaj smo si ogledali še policijska vozila in njihovo opremo. Opremljeni z znanjem in dobro voljo smo se odpravili na bližnjo avtobusno postajo, kjer smo najprej opazovali policiste, kako so izločali voznike iz prometa, opravili kontrolo prometa ter test alkoholiziranosti, nato pa so v spremstvu policista k voznikom pristopili učenci, jim v spomin na preventivno akcijo podelili likovni izdelek s sporočilom in zloženko ter jim zaželeli varno vožnjo brez alkohola.

V septembru smo v sklopu celotne preventivne akcije, že tretje leto zapored, razpisali likovni natečaj z naslovom Alkohol in promet in veseli nas, da se število šol, ki se odločijo za sodelovanje iz leta v leto povečuje. Letos je v akciji sodelovalo že 19 gorenjskih osnovnih šol in podružnic, pod vodstvom 65 mentoric je ustvarjalo preko 1100 otrok.

Namen akcije je tudi s pomočjo otroških sporočil spodbuditi voznike, da bodo vozili čimbolj varno, da bodo dobro premislili, preden bodo opiti sedli za volan in pri tem izpostavili in ogrožali ne le svoje, ampak tudi druga nedolžna življenja odraslih in otrok.