Z znanjem do boljšega zdravja

Zaključek akcije »Kilometri za življenje 2020«

22. 10. 2020
Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota se je tudi letos aktivno vključila v zbiranje prekolesarjenih kilometrov za mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet«. V ta namen smo drugo leto zapored v okviru dobrodelne akcije »Kilometri za življenje« poleg kolesarjenja ozaveščali prebivalce naše regije o pomenu duševnega zdravja in preprečevanja samomora ter jih spodbujali k večji telesni dejavnosti in gibanju.

Z zbiranjem kilometrov smo začeli 10. 9. 2020, na Svetovni dan preprečevanja samomora in jo končali na Svetovni dan duševnega zdravja, 10. 10. 2020. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer je akcija tokrat potekala virtualno, vse sodelujoče pa smo spodbudili, da kolesarijo v naravi ali na sobnem kolesu ter nam prevožene kilometre in fotoutrinke pošljejo preko e-pošte ali FB strani Kilometri za življenje.

V celotnem obdobju akcije smo vsi sodelujoči kolesarji zbrali in v mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet« prispevali kar 97.610,8 km, s čimer smo več kot dvakrat prekolesarili obseg Zemlje, kar je bil tudi cilj akcije. Veseli smo velikega odziva s strani kolesarjev, saj jih je pri zbiranju kilometrov sodelovalo več kot 250.

Utrinke z akcije si lahko ogledate v kratkem videoposnetku, ki je na voljo na naslednji povezavi.

Na tem mestu se želimo zahvaliti vsem soorganizatorjem in sodelujočim kolesarjem, ki so tudi letos pripomogli k temu, da smo akcijo uspešno izvedli.

Organizatorji dobrodelne kolesarske akcije zbiranja prevoženih kilometrov so:

NIJZ  OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, zdravstveni domovi Murska Sobota, Gornja Radgona, Lendava in Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids Cycling Team, Kolesarski klub Kicker, Ride Goričko, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci, Občina Cankova in Razvojni zavod Občine Puconci.