Z znanjem do boljšega zdravja

Zajtrk z novinarji na OE Maribor o gripi, koronavirusu in ošpicah

10. 02. 2020
Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Maribor je dne 6.02.2020 organizirala druženje lokalnih novinarjev z našimi strokovnjaki, ki je potekalo v obliki zajtrka, v prostorih OE Maribor.

Druženje je potekalo skupaj s predstojnico OE Maribor, dr. Olivero Stanojević Jerković, dr. med. spec., Zoranom Simonovićem, dr. med. spec. (vodja za nalezljive bolezni), Sanjo Vuzem, dr. med. spec. javnega zdravja in Karin Mlakar (skupina za komuniciranje NIJZ OE Maribor).

Namen in cilj je bil izboljšati že obstoječe dobro sodelovanje, novinarje seznaniti o temah, s katerimi bomo z njimi komunicirali v tem letu in z našima strokovnjakoma javnega zdravja so govorili o nalezljivih boleznih; gripi, koronavirusu in ošpicah.

Povzetek tem s katerimi smo komunicirali z lokalnimi mediji:

GRIPA V SEZONI 2019/2020

Od začetka sezone 2019/2020 (od 30.9.2019) smo laboratorijsko potrdili 772 primerov okužbe z virusom influence A in 106 primerov influence B. Število bolnikov je v 4. tednu 2020 (20.1.2020-26.1.2020) močno naraslo, predvsem v starostnih skupinah do 14 let. To se kaže v številnih izbruhih v vrtcih in šolah. Pri šolarjih gripa poteka blago in otroci se kmalu vrnejo k pouku. V večini odvzetih vzorcev kužnin je bil dokazan virus influence tipa A (35 % podtipa A H1N1 ter 65 % podtipa A H3N2). Influence tipa B je bilo 25 %, vsi tipizirani virusi spadajo v linijo B Victoria.

Število novih primerov je začelo eksponentno naraščati v 3. tednu 2020, kar je nekaj tednov prej kot v lanski sezoni.

Gripa vsako sezono prizadene približno 20 % populacije. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ocenjuje, da letno zaradi gripe v evropski regiji umre 44.000 ljudi, v svetu pa 650.000. Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje gripe je cepljenje. V Sloveniji je na voljo cepivo Vaxigrip Tetra, ki vsebuje 4 antigene virusov gripe. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za izjemno debele (ITM ≥ 40). V zadnjih letih opažamo, da delež cepljenih proti gripi v Sloveniji nekoliko narašča, vendar se še vedno cepi manj kot 5 % populacije. Prav tako se je povišal delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več in je znašal 12,9 % v sezoni 2018/2019.  Precepljenost pri nas je še vedno nizka, saj SZO priporoča 75 % precepljenost pri starostnikih.

Kljub dejstvu, da se približujemo vrhu obolevanja v tej sezoni, je cepljenje še vedno smiselno za tiste, ki tega še niso opravili.

NOVI KORONAVIRUS

Ker gre za nov virus, natančnih informacij o živalskem rezervoarju, načinih širjenja in poteku bolezni še nimamo. Iz znanih podatkov lahko sklepamo, da se bolezen med ljudmi širi preko kapljic pri kihanju, kašljanju, govorjenju. Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo tudi preko rok ob stiku z onesnaženimi površinami. Iz poročanja it Kitajske sklepamo, da bolezen poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd.

Od 31. decembra 2019 do 5.2.2020 je bilo zabeleženih več kot 24.600 potrjenih primerov obolelih ter več kot 490 smrti zaradi okužbe z novim koronavirusom. Bolezen se je pojavila tudi izven Kitajske – v 27 državah je zbolelo 195 oseb, od tega je v 45 primerih prišlo do lokalnega prenosa v 11 državah. V  Sloveniji še nismo zaznali primera obolelega, smo pa na to pripravljeni. Izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij oziroma tja potujejo, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti ter vzpostavljeno laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času

Za preprečevanje okužbe je pomembno skrbno in redno umivanje rok z milom in vodo, po potrebi jih lahko tudi razkužimo. V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna, ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Potnikom, ki potujejo v Vuhan ali druge predele Kitajske se priporoča, da se izogibajo tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora ter živalim na splošno. Potrebno se je izogibati tudi stikom z bolnimi ljudmi. Priporoča se cepljenje proti gripi, ki je v tem času zelo običajna. (1).

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom 2019-nCov in so dostopni na naslednji povezavi. Število novih primerov še narašča in ocene kažejo, da lahko vrh obolevanja pričakujemo čez nekaj mesecev.

VIRUS OŠPIC UNIČI PROTITELESA PROTI OSTALIM POVZROČITELJEM NALEZLJIVIH BOLEZNI

V zadnjih letih beležimo le še posamične uvožene primere bolezni, ki povzročijo sekundarne primere. Hkrati se v zadnjih letih srečujemo s postopnim upadanjem precepljenosti proti ošpicam. V mariborski regiji je precepljenost od leta 2017 do leta 2018 padla za kar 3% in s precepljenostjo 91,8% smo padli pod prag, ki bi zagotavljal kolektivno zaščito ciljne populacije.

Trditve nasprotnikov cepljenja tudi v današnjem času poudarjajo, kako je ošpice bolje preboleti kot biti cepljen proti njim, saj telo na tak način ustvari boljšo doživljenjsko zaščito.

Znanstveniki so v letu 2019 objavili raziskavo, kjer so preverjali hipotezo, da okužba z virusom ošpic povzroči t.i. “imunsko izgubo spomina”. Tekom izbruha ošpic na Nizozemskem so v raziskavo vključili skupnosti, ki so imele nizko precepljenost proti ošpicam. Udeležencem so odvzeli vzorce krvi pred in po laboratorijsko potrjeni okužbi z ošpicami. V obeh odvzetih vzorcih so primerjali isto paleto spominskih protiteles proti širokemu spektru nalezljivih bolezni in ugotovili sledeče:

  • Ošpice za 20% spremenijo raznolikost palete protiteles in povzročijo izgubo predhodno obstoječih protiteles;
  • Virus ošpic zmanjša moč prepoznave epitopov na antigenih mikroorganizmov;
  • Cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ne oslabi imunske palete protiteles;
  • Ponovna vzpostavitev palete spominskih protiteles je bila povezana z novo izpostavljenostjo visoko prenosljivih mikroorganizmom, ki pa je bila geografsko pogojena (npr. Otroci na enem geografskem območju so pridobili protitelesa proti nekaterim boleznim, ki so se v tistem času prenašala v njihovi skupnosti, otroci na drugem območju pa proti drugim) – za kronične viruse te geografske pogojenosti niso ugotovili;
  • Eksperimentalna okužba opic (makakijev) z virusom ošpic je dodatno potrdila hipotezo o zmanjšanju predhodnega imunskega spomina.

Omenjene ugotovitve poudarjajo pomembnost cepljenja proti ošpicam. Več kot 7 milijonov ljudi se je po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v letu 2018 okužilo s tem virusom. Poleg smrti, ki jih lahko direktno pripišemo ošpicam, bi z množičnim cepljenjem preprečili tudi imunsko izgubo spomina zaradi okužbe.

Lokalni novinarji so bili zadovoljni z izvedenim srečanjem in tovrstnim načinom komunikacije. Dogovorili smo se, da bodo zajtrki z novinarji postali tradicija na OE Maribor in bodo potekali 1 krat letno (januarja ali februarja).

Pripravila: Karin Mlakar, NIJZ OE Maribor

                   Skupina za komuniciranje