Z znanjem do boljšega zdravja

Zagotavljanje varne hrane in pitne vode ob poplavah

07. 11. 2014
Med naravnimi katastrofami, zlasti poplavami, se lahko živila onesnažijo s površinsko vodo, ki je mikrobiološko in kemično onesnažena in vsebuje nevarne mikroorganizme iz odplak in odpadnih voda kanalizacijskega sistema, mrtvih živali in ljudi.

Neurejeni higienski pogoji, vključno s pomanjkanjem zdrave pitne vode, sanitarij in pomanjkanjem primernih pogojev za pripravo hrane, so med poplavami že bili vzrok masovnih izbruhov bolezni, povzročenih z okuženimi živili. V izrednih razmerah je uživanje varnih živil zelo pomembno, saj je človek izpostavljen psihičnim in fizičnim travmam, podhranjenosti... To pa še posebno velja za otroke, nosečnice in starejše ljudi, ki so dovzetnejši za okužbe in zastrupitve z živili.

Spodnja gradiva naj bodo v pomoč v izrednih razmerah.

Živila:

Voda:

Svetujemo tudi previdnost pri uporabi generatorjev električne energije zaradi možnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom - več v priloženi priponki