Cepljenje

Za cepljenje proti gripi naj se prebivalci naročijo pri osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu

23. 10. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) po prvem tednu cepljenja proti sezonski gripi ugotavljamo, da je letos interes za cepljenje zelo velik. Zato ima večina ambulant NIIJZ na devetih območnih enotah NIJZ zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca meseca novembra 2020, posamezne pa tudi že v mesecu decembru.

Prebivalce, ki bi se želeli cepiti proti sezonski gripi, pozivamo, da se za cepljenje proti gripi naročijo pri izbranih osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu. Z vidika zaščite proti gripi je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, da se čim prej vzpostavi tudi zaščita pred sezonsko gripo.

Zato bo tudi NIJZ del cepiva, ki smo ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi.

 

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe:

  • za kronične bolnike,
  • osebe, stare 65 let in več,
  • majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice
  • ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40).

 

Slovenija je letos za sezonsko gripo naročila 270.000 odmerkov cepiva, kar je skoraj 100.000 več kot leto prej. Cepivo proti gripi se naroča pol leta pred začetkom cepljenja.

 

Za osebe z zmanjšano pokretnostjo je na voljo cepljenje proti gripi na domu

Cepljenje na domu je namenjeno vsem odraslim osebam z zmanjšano pokretnostjo, ki zaradi zdravstvenega stanja ali drugih ovir ne morejo priti v ambulanto izbranega osebnega zdravnika ali cepilno ambulanto. Cepljenje izvede medicinska sestra v patronažnem varstvu po nalogu izbranega osebnega zdravnika pacienta.

Za zagotavljanje varnega in enotnega izvajanja cepljenja na domu z vključitvijo patronažne službe smo na NIJZ pripravili Navodilo za izvedbo cepljenja pacientov z zmanjšano pokretnostjo na domu z vključitvijo patronažne službe. Pri pripravi navodila so sodelovali številni deležniki: predstavniki Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti pri Zbornici - Zvezi, Združenja zdravnikov družinske medicine pri Slovenskem zdravniškem društvu in RSK za družinsko medicino, Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, Ministrstva za zdravje, Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke ter NIJZ.

Osebe, ki so upravičene do cepljenja proti gripi na domu, in njihovi svojci se lahko za dodatne informacije povežejo z ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika ali patronažno službo zdravstvenega doma, na območju katerega imajo stalno ali začasno bivališče. Seznam patronažnih služb v Sloveniji je dostopen na naslednji povezavi.