Z znanjem do boljšega zdravja

Z gibanjem v september

13. 08. 2018
V mesecu septembru večjo pozornost namenjamo gibalnim aktivnostim. Tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo in promet od 16. do 22. septembra obeležujemo evropski teden mobilnosti. Aktivnosti se pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije nadaljujejo še v tednu športa, med 23. in 30. septembrom.

Slogan letošnje obeležitve »Združuj in učinkovito potuj« bo posvečen starejšim, s čimer lahko odlično povežemo medgeneracijsko sodelovanje.  Želimo si, da tudi starejši čim več hodijo – hoja je preprosta, a hkrati učinkovita vsestranska telesna dejavnost.

Z vidika zdravja je pomembno, da s pomočjo redne telesne dejavnosti skozi celotno življenjsko obdobje skrbimo za svojo telesno pripravljenost, kar nam bo pomagalo tudi v starosti ohranjati mišično maso in močne kosti. S telesno dejavnostjo pomembno zmanjšamo nevarnost bolezni srca in ožilja, možnost nastanka kapi, znižamo krvni tlak ter holesterol, lahko preprečimo sladkorno tipa 2, raka na dojki in prostati.

Vsakodnevna zmerna telesna dejavnost je zajeta tudi v 12 preprostih priporočil, s katerimi si lahko vsak dokazano zmanjša tveganje za razvoj raka (več lahko izveste na naslednji povezavi.  Projekt Evropski kodeks proti raku, z geslom Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku vodi Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana in Ministrstvom za zdravje RS.

Vabimo vas, da se nam pridružite na preventivnem dogodku Koroška v gibanju, ki bo potekal v četrtek, 20.9.2018, v Grajskem parku na Ravnah, s pričetkom ob 10. uri.

Letos bomo aktivnostim, ki jih izvedemo ob finančni podpori občine Ravne na Koroškem, pridružili tudi obeležitev 25. obletnice Slovenske mreže zdravih šol, ki se bodo aktivno predstavile.

Aktivnosti: meritve (krvni tlak in sladkor , holesterol); svetovanje in izmenjava izkušenj s predstavniki društev za zdravje in športnih društev; ustvarjalne delavnice; prikaz preživetja v naravi; gibalni poligoni za otroke in mladostnike; dobre prakse Zdravih šol; medgeneracijsko sodelovanje, druženje, …