Z znanjem do boljšega zdravja

Varnost rastline Stevia rebaudiana in njenih ekstraktov - steviolnih glikozidov

18. 05. 2012
Ekstrakti rastline Stevia rebaudiana oziroma steviolni glikozidi so od novembra 2011 v Evropski skupnosti dovoljeni kot aditiv za živila z oznako E 960 v funkcionalnem razredu sladil.

Uporaba steviolnih glikozidov v živilu mora biti ustrezno označena v navedbi sestavin, prav tako pa mora biti ob imenu živila napis »s sladilom«. Prav tako je dovoljena uporaba steviolnih glikozidov kot namiznega sladila. Uporaba svežih ali posušenih delov gojenih rastlin vrst Stevia, zaradi pomanjkanja podatkov glede varnosti, v živilih ni dovoljena. Čeprav imajo živila, ki vsebujejo steviolne glikozide status živil, ki pomagajo pri uravnavanju in vzdrževanju telesne mase, pa se povečuje število kliničnih in epidemioloških študij, ki potrjujejo ravno nasprotno – povezanost med uživanjem sladil s povečevanjem telesne mase. Občutljivim populacijskim skupinam (nosečnice, doječe matere in otroci) svetujemo omejeno uporabo sladil, tudi steviolnih glikozidov.

Več o rastlini Stevia rebaudiana in njeni uporabi lahko preberete na naslednji povezavi.