Z znanjem do boljšega zdravja

Vaja pripravljenosti zdravstvenih služb in ljubljanskega letališča na prihod potnika s sumom na ebolo

21. 10. 2015
V sredo, 21. oktobra 2015, bo potekala simulacijska vaja pripravljenosti na morebiten sprejem in obravnavo potnika s sumom na ebolo v Sloveniji.

V okviru vaje bodo sodelujoči testirali obstoječe načrte, priporočila in postopke za hitro odzivanje na nenadne dogodke ter nujne situacije s področja nalezljivih bolezni, ki predstavljajo tveganje za zdravje ljudi. Ekipe bodo preverjale tudi sisteme medsebojnega obveščanja za zagotavljanje usklajenega, koordiniranega interdisciplinarnega pristopa in komunikacije. Namen vaje je tudi izvedba evalvacije ter priprava izboljšav obstoječih priporočil in načrtov vseh deležnikov.

V vaji sodelujejo Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje RS, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Reševalna postaja Ljubljana, Referenčna reševalna služba Kranj, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, letalski prevoznik ter Aerodrom Ljubljana in njihova zdravstvena služba.

Simulacijska vaja bo potekala na več lokacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na Aerodrom Ljubljana in na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V dogajanje bodo vključene tudi nekatere postaje nujne medicinske pomoči po Sloveniji.