Z znanjem do boljšega zdravja

Vabilo za sodelovanje v raziskavi o "Humanem biomonitoringu v Evropi"

12. 11. 2020
Naj vaše mnenje prispeva k varnejšemu ravnanju s kemikalijami v Evropi! Prosimo, sodelujte v kratki raziskavi o "Humanem biomonitoringu v Evropi".

V vsakdanjem življenju smo izpostavljeni kemičnim snovem, ki se pogosto uporabljajo v živilih in potrošniških izdelkih. Humani biomonitoring je metoda, ki nam omogoča merjenje kemikalij ali njihovih zgodnjih bioloških učinkov v našem telesu. Rezultati so lahko koristni za zmanjšanje izpostavljenosti in za izboljšanje javnega zdravja.

V Evropskem programu humanega biomonitoringa (HBM4EU, www.hbm4eu.eu), kjer sodeluje 30 držav, Evropska agencija za okolje in Evropska komisija, se izvaja raziskava med prebivalci Evropske unije o biomonitoringu ljudi. Cilj HBM4EU je obveščanje o oblikovanju politike v Evropi in na nacionalni ravni z zanesljivimi znanstvenimi rezultati o izpostavljenosti državljanov kemičnim onesnaževalom in možnih učinkih na zdravje. Anketo usklajuje Evropska agencija za okolje, v Sloveniji pa jo bosta razpošiljala Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Ministrstvo za zdravje, Urad za kemikalije Republike Slovenije.

Ker je izpostavljenost kemikalijam nekaj, kar nas skrbi, bi radi razumeli, kaj državljani EU vedo in kaj razmišljajo o humanem biomonitoringu, pa tudi o njihovih potrebah, skrbeh in vprašanjih o tej temi.

Zato vas vabimo, da odgovorite na ta kratek vprašalnik, ki vam bo vzel približno 15 minut. Vprašalnik je dosegljiv na naslednji povezavi: https://www.hbm4eu.eu/surveys/citizen-survey-sl-si/. Z odgovorom na prašanja nam boste pomagali bolje odgovoriti na potrebe evropskih državljanov.

Informacije, ki se bodo zbirale, bodo anonimne in bodo obravnavane zaupno v skladu z zahtevami Splošne uredbe o varstvu podatkov. Anonimizirane podatke bodo obdelali raziskovalni partnerji HBM4EU, rezultati ankete pa bodo objavljeni na spletni strani https://www.hbm4eu.eu/result/.