Z znanjem do boljšega zdravja

Vabilo na regijsko strokovno srečanje ob svetovnem dnevu duševnega zdravja

09. 10. 2020
Ob letošnji obeležitvi svetovnega dne duševnega zdravja bomo na območni enoti Maribor na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje organizirali regijsko strokovno srečanje Duševno zdravje za vse. Boljša naložba - boljša dostopnost. Vsakomur, vsepovsod. Svetovni dan duševnega zdravja letos poudarja pomen sodelovanja v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev. Vabimo vas, da se nam pridružite na regijskem strokovnem srečanju, ki bo v obliki spletnega dogodka potekalo v sredo, 14. oktobra 2020.

Pridružite se nam na intervjuju, kjer bosta oče in hči, gledališki igralec in zdravnik Borut Veselko in psihologinja Katarina Veselko, spregovorila o prijaznosti in njenih pozitivnih učinkih. Intervju bo vodila Ksenija Horvat. Nato bo klinična psihologinja in vedenjsko kognitivna terapevtka Aleksandra Meško spregovorila o strahu, tesnobi in ostalih neprijetnih čustvih ter predstavila praktične napotke, kako se s temi občutki soočiti. Iz prostorov Centra za duševno zdravje odraslih Ormož se nam bo oglasil strokovni tim centra skupaj s koordinatorico za duševno zdravje. Predstavili nam bodo Nacionalni program duševnega zdravja ter delo v centru. Psihologinji Vanja Gomboc in Nina Krohne bosta predstavili izsledke aktualnih raziskav o duševnem zdravju v času izrednih razmer.

Letos želimo vsem zainteresiranim ponuditi vsebine, ki spodbujajo k strokovni in tudi osebnosti rasti, zato bomo osrednjo temo letošnjega svetovnega dne duševnega zdravja povezali in nadgradili z osnovno človeško vrednoto, prijaznostjo, ki nosi neskončno moč, ne stane nič in nikomur od nas ne vzame veliko časa. Prijaznost je nekaj, česar smo zmožni vsi ne glede na spol, starost in socialno-ekonomske značilnosti. V obdobju hitrega tempa življenja in trenutni , ko se vsi srečujemo s stresnimi situacijami, je ustvarjanje zdravih, pozitivnih in prijaznih odnosov še toliko bolj dragoceno. Pomembno je poudariti, da s prijaznim odnosom (do sebe in) do drugih vplivamo na fizično in duševno zdravje posameznika. Posledično soustvarjamo pozitivno družbeno okolje in zmanjšujemo stigmo.

Vabilo na regijsko srečanje je dostopno na naslednji povezavi.

Pripravila: Anja Magajna, univ.dipl.psih., NIJZ OE Maribor