Vabila medijem

Vabilo na novinarsko konferenco: Vzpostavitev info točk za testiranje vzorcev novih psihoaktivnih snovi

17. 02. 2016
Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v ponedeljek, 22. februarja 2016, ob 11. uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Trubarjeva 2, Ljubljana, dvorana Pod kupolo, 3. nadstropje.

V obdobju od leta 2005 do 2014 je bilo na ozemlju Evropske unije zaznanih več kot 450 novih psihoaktivnih snov, število pa se povečuje tudi v Sloveniji. Zaradi nevarnosti, ki jo nove psihoaktivne snovi predstavljajo za zdravje uporabnikov, je Nacionalni inštitut za javno zdravje v letu 2015 izdal štiri nujna opozorila o teh snoveh. Zato je pomembno, da ima Slovenija vzpostavljen učinkovit sistem zaznavanja in opozarjanja na pojav novih psihoaktivnih snovi.

V okviru evropskega projekta I-SEE, v katerem Nacionalni inštitut za javno zdravje sodeluje skupaj s partnerji iz Italije in Hrvaške, smo razširili obstoječi Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi v regije in vzpostavili info točke, kamor lahko uporabniki prinesejo vzorce novih psihoaktivnih snovi v testiranje. Poleg tega je omogočil tudi izmenjavo informacij o teh snoveh z obema sosednjima državama.

Več o tem bodo na novinarski konferenci povedali:

  • Ada Hočevar Grom, Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Simona Šabić, DrogArt,
  • Elisabetta Bertol, Univerza v Firencah, Italija,
  • Marija Definis-Gojanović, Univerza v Splitu, Hrvaška

***

Gradivo bo na voljo na novinarski konferenci. Tuji gostje bodo govorili v angleškem jeziku, za prevod bo na voljo tudi prevajalka.

***

PRIJAZNO VABLJENI!