Telesna dejavnost

Vabilo k sodelovanju v promocijskem tednu Simbioze giba

14. 10. 2019
Pridružite se nam na vseslovenski akciji, ki k zdravi telesni dejavnosti vabi vse generacije med 14. in 21. oktobrom 2019.
Večja gibalna učinkovitost vpliva na večjo kakovost življenja in boljše zdravje ter večje možnosti za delo in samostojnost v vseh obdobjih. Epidemiološke študije o telesni dejavnosti Slovencev kažejo, da je nezadostna telesna dejavnost eden izmed najpomembnejših dejavnikov nezdravega življenjskega sloga v vseh obdobjih življenja. NIJZ skupaj z Ministrstvom za zdravje podpira možnosti za spodbujanje zdravega in aktivnega življenjskega sloga za vse generacije, s tem pa se vsebinsko pokriva tudi koncept Simbioze giba.
 
Naš namen je, da javnost spodbujamo k telesni dejavnosti za zdravje skozi vse leto. Prav zato je pomembno sporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, ki za doseganje čim večje koristi za zdravje priporoča:
  • Pri odraslih izvajanje zmerne telesne dejavnosti 30 minut/dan večino dni v tednu (skupaj vsaj 150 minut na teden). Zmerno telesno dejavnost se lahko po predhodnem posvetu s strokovnjakom nadomesti z izvajanjem visoko intenzivne dejavnosti. 
  • Pri otrocih in mladini vsaj 1 uro zmerne telesne dejavnosti na dan.
V večini primerov to najlažje dosežemo z aktivnostmi, ki jih vpnemo v naš vsakdan (kot. npr. hoja). Poleg tega vsem starostnim skupinam svetujemo vsaj 2 krat tedensko izvajanje vaj za mišično moč in gibljivost, predvsem pri starejših pa tudi z vajami za ravnotežje in preprečevanje padcev.
 
Gibajte z nami tudi vi!
Tudi letošnji oktober bo zaznamovan s telesno dejavnostjo, rekreacijo, športno rekreacijo in športom, saj med 14. in 21. oktobrom 2019 prihaja Simbioza Giba 2019! V tem tednu bomo partnersko povezovali vse generacije, od – 9 mesecev do 100 + let. Vabimo vas, da se pridružite projektu, ki bo odprla vrata medgeneracijskemu sodelovanju in povezala mlajše in starejše generacije v različnih programih telesne dejavnosti. 
Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. NIJZ projekt podpira, saj je namenjen vsem generacijam, je povezovalen in brezplačen. 
K projektu so kot partnerji vabljeni vsi izvajalci, ki v svojem programu sledijo cilju spodbujanja zdrave telesne dejavnosti preko različnih programov in aktivnosti (institucije in društva).