Duševno zdravje

Vabilo k akciji Prekolesarimo svet

20. 08. 2016
Že tretje leto zapored simbolična podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora.

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji Prekolesarimo svet ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora.

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Akcije v preteklih štirih letih so bile zelo odmevne, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov znašalo skoraj šestkrat toliko, kot je obseg Zemlje. Ker sta bili v preteklih dveh letih akciji uspešni tudi v Sloveniji, se ji zato pridružujemo že tretjič.

 

Častni pokrovitelj slovenskega dela svetovne akcije "Prekolesarimo svet", ki simbolizira povezanost celega sveta v prizadevanjih za preprečevanje samomora, je predsednik Republike Slovenija Borut Pahor.

V akciji lahko sodelujete od danes, 10. avgusta, do 10. septembra 2016, ko uradno obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomor. Letošnje geslo je Povezanost. Pogovor. Skrb. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet (sodelujejo udeleženci iz vseh celin), razširjamo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, lahko je tudi sobno. Kolesarite lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

Uradni znak akcije in potrdilo o udeležbi

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete z uradnim znakom akcije ter potrdilo o sodelovanju oziroma udeležbi.

Uradni znak akcije lahko natisnete ter ga pripnete na oblačila ali kolo. Dostopen je na naslednji povezavi.   

Da bi vam po končanem kolesarjenju lahko poslali potrdilo o udeležbi, vas prosimo, da po končanem kolesarjenju na naslednji povezavi izpolnite spletni obrazec z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Na ta način bomo ob koncu skušali zbrati skupno število kilometrov, ki jih bodo vsi udeleženci prekolesarili v Sloveniji. Seštevek bomo posredovali tudi Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

Vabimo vas, da svoje izkušnje in utrinke iz akcije delite tudi preko socialnih omrežij, razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite svoje znance in bližnje.

Pridružite se aktivnosti. Vzajemno angažirajmo skupnost za preprečevanje samomora.


Dodatne povezave:

Sporočilo za medije ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora je dosegljivo na naslednji povezavi.