Z znanjem do boljšega zdravja

V soboto ponoči v UKC Ljubljana okužena oseba s COVID-19

22. 06. 2020
Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bila obveščena, da je v soboto ponoči urgentno službo Zdravstvenega doma Ljubljana obiskala oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da je bila pozitivna na COVID-19. Oseba je v čakalnici nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo. Čakala je v skupni čakalnici, ki združuje oddelke: Službe nujne medicinske pomoči (SNMP), Internistične prve pomoči (IPP) in kirurške prve pomoči v prostorih UKC Ljubljana.

Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote, 20. 6. 2020, od 22. ure, do nedelje 21. 6. 2020, do 7. ure, v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, prosimo, da naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …), najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik (na manj kot 1,5 metra) z bolnikom, zato je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna.

Za preprečevanje širjenja okužb dihal svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov.

Ostanimo doma

Če zbolimo z znaki akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …), ostanemo doma in omejimo stike z ostalimi ljudmi ter upoštevamo naštete higienske ukrepe.