Prepovedane droge

V Avstriji v dveh tabletkah ekstazija odkrili nevarno snov PMA

07. 09. 2009
Agencija EU za droge opozarja, da so v Avstriji v dveh belih tabletkah ekstazija našli snov parametoksiamfetamin (PMA), ki je uvrščena med prepovedane snovi po seznamu Konvencije Združenih narodov o psihotropnih snoveh, iz leta 1971. Januarja letos so tovrstne tablete odkrili tudi v Nemčiji.

Zaužitje psihoaktivne snovi PMA ima vrsto škodljivih učinkov, med drugimi zvišanje telesne temperature, pospešen in nepravilen utrip srca, motnje dihanja, slabost, halucinacije, zamegljen vid in močan občutek omamljenosti, podoben omamljenosti z MDMA (ekstazi). Večina smrtnih primerov zaradi zaužitja snovi PMA, ki so jih v preteklosti zabeležili v ZDA, Kanadi in Avstraliji, je povezana prav z nenadnim in zelo hitrim pregrevanjem telesa.

Kot opozarjajo strokovnjaki, so učinki PMA pogosto nepredvidljivi in se precej razlikujejo od posameznika do posameznika. Snov PMA ima v nizkih dozah podobne učinke kot nizka doza MDMA, le da se učinek pojavi nekoliko kasneje, zato lahko posameznik v prepričanju, da je zaužil šibak ekstazi, v kratkem času zaužije še eno tableto PMA, da bi ojačal učinek, kar pa je zanj lahko usodno. Za PMA je značilno, da že rahlo povečanje doze privede do nastanka življenjsko ogrožujočih zapletov (vročinski udar, izjemno povišanje srčnega utripa in krvenga tlaka). Še posebej pa je nevarna hkratna uporaba snovi PMA in ekstazija (MDMA). Tablete PMA je običajno težko prepoznati, največkrat se prodajajo kot ekstazi. Kot opozarja nevladna organizacija DrogArt, je zelo nevarno tudi hkratno zaužitje PMA in drugih stimulativnih drog. Še posebej je nevarna kombinacija PMA in mefedrona, saj imata obe drogi močno izraženo delovanje na zvišanje telesne temperature, ki pa je lahko za posameznega uporabnika usodna.