Alkohol

Uživanje alkohola in njegova škodljivost v nosečnosti

26. 03. 2010
Uživanje alkohola in njegova škodljivost v nosečnosti.

Kaj je alkoholna pijača?
Etilni alkohol ali etanol, je psihoaktivna droga, ki jo najdemo v vinu, pivu in žganih pijačah. Alkohol se nahaja tudi v določenih sladkarijah, jedeh, pecivih in zdravilih.
 

Kaj je ena enota alkohola?
Ena enota oziroma merica alkoholne pijače vsebuje približno 10 g čistega alkohola. Tolikšna količina alkohola se nahaja v enem kozarcu piva (2,5 dl), enemu kozarčku vina (1dl) ali šilcu žgane pijače (0,3 dl).
 

Koliko alkohola vsebujejo posamezne pijače?
Posamezne pijače, ki jih je moč kupiti na slovenskem trgu, vsebujejo različno količino alkohola. Npr. steklenica piva (0,5 l) je enako 2 enoti alkohola. Ena pločevinka piva (0,33 l) je enako 1,3 enote alkohola. Zmotne so predstave ljudi, da mešanice alkoholnih in brezalkoholnih pijač ne vsebujejo oz. vsebujejo zanemarljivo malo alkohola. Takšne pijače so na primer mešanice piva in limonade ter mešanice gaziranih, sadnih pijač z žganimi pijačami (npr. rumom ali vodko). Ena steklenica mešanice piva in limonade (0,5 l) predstavlja 1 enoto alkohola, medtem ko predstavlja steklenica mešanice gazirane, sadne pijače in ruma (2,75 dl) 1,5 enote alkohola. Tudi t.i »brezalkoholna piva« niso povsem brez vsebnosti alkohola.
 

Ali je uživanja alkohola nevarno?
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je alkohol tretji najpomembnejši dejavnik tveganja za obolevnost in prezgodnjo smrt, takoj za kajenjem in povišanim krvnim tlakom. Alkohol je bolj škodljiv kot povišan holesterol in povišana telesna teža. V svetovni perspektivi alkohol povzroči 3,3% smrti letno (1,8 milijona) ter je odgovoren za 9,2% breme bolezni. Alkohol povzroči eno od desetih bolezni in prezgodnjih smrti v Evropi. Poleg tveganja za zastrupitev in zasvojenost, alkohol povzroči velik delež rakavih obolenj požiralnika, jeter, ciroze jeter, epilepsije ter prometnih nesreč.
 

Ali z uživanjem alkohola škodujem svojemu zdravju?
Več alkohola kot spijete, večje je tveganje za vaše zdravje. Tveganje, ki nastane z uživanjem alkohola se v primerjavi z abstiniranjem prične zviševati že pri manjši zaužiti količini alkohola. Tveganje pri pitju alkohola se prične pomembno zviševati že pri vnosu približno 3 enot alkohola dnevno (3 enote dnevno pomeni 30 g čistega alkohola, kar pomeni 3 dl vina ali 7,5 dl piva ali 0,9 dl žgane pijače) in sicer za: vsa rakava obolenja ustne votline, grla, požiralnika, dojke, jeter, danke in črevesja. Znatno se poveča tudi tveganje za nastanek jetrne ciroze, povišan krvni tlak, kronično vnetje trebušne slinavke, različne poškodbe in nasilje. Tveganje se znatno povečuje z vsako zaužito alkoholno pijačo.
 

Ali je bolj varno spiti en kozarec piva ali en kozarec vina?
Ne glede na to katero alkoholno pijačo spijete, je količina alkohola tista, ki je pomembna. Pomembno se je zavedati, da en kozarec piva (2,5 dl) vsebuje popolnoma enako količino alkohola kot kozarec vina (1 dl) in da so učinki omenjene vsebnosti alkohola lahko škodljivi, ne glede na vrsto pijače. Tudi uživanje novodobnih alkoholnih pijač, ki so mešanice sadnih, gaziranih pijač in žganih pijač, ni nedolžno. Omenjene pijače sicer vsebujejo manj alkohola, vendar pa jih posameznik zaradi prijetnega okusa pogosto spije več.
 

Ali obstajajo varne količine uživanja alkohola?
V zadnjih letih se pojavljajo dokazi, da ima lahko uživanje manjših količin alkoholnih pijač za nekatere ljudi pozitivne učinke na zdravje, predvsem na zmanjševanje tveganja za pojav kroničnih srčno-žilnih bolezni. Kakorkoli, pomembno je poudariti, da omenjeno preprečevalno uživanje alkoholnih pijač velja zgolj za posameznike v srednjih letih oz. starejše, še posebej v populacijah, ki so visoko rizične za pojav kroničnih srčno-žilnih bolezni. Vendar pa ni nikakršnih dokazov, da zmanjševanje tveganja za srčno-žilne bolezni vodi k daljšemu življenju. Pomembno je tudi poudariti, da na ravni populacije ne moremo govoriti o koristnih količinah uživanja alkohola, saj se že pri uživanju manjših količin močno poveča tveganje za druge bolezni povezane s pitjem, kot tudi tveganje za poškodbe in nasilnost. Dokazi, ki bi kazali na to, da je uživanje alkohola nujno, da bi ohranili zdravje, ne obstajajo. Ravno nasprotno, številne študije namreč dokazujejo, da ljudje, ki v življenju niso pili alkohola, živijo dlje od povprečja. Upoštevati pa je potrebno še druge ukrepe, ki zmanjšujejo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni: uravnotežena, zdrava prehrana, omejitev soli, zmanjšanje čezmerne telesne teže, redna telesna aktivnost, omejitev uživanja alkoholnih pijač in opustitev kajenja.

Kakšno je zmerno uživanje alkohola?
Po sodobnih smernicah, zmerno uživanje alkohola za žensko pomeni 1 standardna alkoholna pijača oziroma ena enota alkohola na dan (kar pomeni 10 g čistega alkohola ali 1 dl vina ali 2,5 dl piva ali 0,3 dl žgane pijače), za moške pa 2 standardni alkoholni pijači oziroma 2 enoti alkohola na dan (kar pomeni 20 g čistega alkohola na dan ali 2 dl vina ali 0,5 l piva ali 0,6 dl žgane pijače).
 

Kakšna je definicija za čezmerno uživanje alkohola?
Čezmerno uživanje alkohola je vsakršno uživanje alkohola, ki presega 1 standardno alkoholno pijačo oz. 1 enoto alkohola na dan za ženske in 2 standardni alkoholni pijači oz. enoti za moške.
 

Ali so vzorci pitja alkoholnih pijač pomembni?
Upoštevajoč bolezni, ki nastanejo zaradi uživanja alkohola, lahko rečemo, da so vzorci uživanja alkoholnih pijač prav tako pomembni kot celotna količina alkohola, ki ga zaužijemo. Najbolj nevarna oblika uživanja alkohola je popivanje, ki je za moške definirano kot uživanje 6 ali več standardnih alkoholnih pijač oz. 6 ali več enot alkohola ob eni priložnosti oz. v zelo kratkem času, za ženske 4 ali več enot.

Popivanje je najbolj nevarna oblika uživanja alkoholnih pijač. Tveganje za alkoholno odvisnost se znatno poveča pri moških, ko spijejo 7-8 enot alkohola ob eni priložnosti in pri ženskah, ki spijejo 5-6 enot ob eni priložnosti.
 

Kakšni so učinki alkohola na telo?
Alkohol deluje predvsem na centralni živčni sistem. 
Ko popijete alkoholno pijačo, se le-ta zelo hitro absorbira v stene prebavil (predvsem želodca in tankega črevesa), preide v krvni obtok in potuje po celotnem telesu. Učinki alkohola so neposredno povezani s količino zaužitega alkohola. V zelo majhnih količinah ima alkohol na posameznika celo sproščujoč učinek, vendar pa lahko že majhne količine povzročijo okrnjeno presojo, upočasnjeno reagiranje, nejasen govor in težave z ravnotežjem. Kadar pijete hitro in v velikih količinah, lahko učinki alkohola povzročijo celo izgubo zavesti ali smrt.

Kadar uživate kakšna koli zdravila (tako tista, ki jih dobite brez recepta kot tista, ki jih dobite na recept) je uživanje alkohola zaradi navzkrižnih reakcij odsvetovano.

Prav tako je odsvetovano uživanje alkohola v nosečnosti, saj lahko povzroči resne okvare pri razvijajočem plodu.
 

Ali lahko uživam alkoholne pijače v nosečnosti?
Ne. Ne uživajte alkoholnih pijač v času, ko načrtujete nosečnost, v času ko ste noseči in ko dojite.
 

Ali je v času nosečnosti varno piti kakršno koli vrsto alkoholne pijače?
Ne. Uživanje kakršne koli vrste alkoholne pijače je v času nosečnosti skrajno tvegano. Pozorni bodite tudi na alkoholne pijače, ki sicer vsebujejo zelo majhne količine alkohola.
 

Kako je z uživanjem brezalkoholnega piva?
Pojem »nealkoholni«, »brez alkohola« ali »lahki« je pogosto zavajajoč, saj lahko tudi omenjena piva vsebujejo od 0,5% do 2,7% alkohola. Mnenja glede uživanja tovrstnega piva v nosečnosti so deljena, saj se lahko tudi omenjena količina vsebovanega alkohola nevarna, v primeru, da ga spijete večje količine ali da ga pijete pogosto. Če se odločite za uživanje piva v času nosečnosti, najprej preverite vsebnost alkohola.
 

Kakšni so lahko učinki uživanja alkohola v času nosečnosti na plod?
Vsaka hrana in pijača, ki jo zaužijete vpliva na vašega nerojenega otroka. Če pijete alkoholno pijačo, le-ta prehaja preko placente do vašega nerojenega otroka. Plod v vašem telesu bo morda zaradi tega utrpel številne fizične in nevrološke poškodbe, ki lahko trajajo do konca njegovega življenja. Otroci se lahko zaradi materinega uživanja alkoholnih pijač v nosečnosti rodijo s hudim sklopom motenj, ki se imenuje fetalni alkoholni sindrom. Uživanje alkoholnih pijač v nosečnosti lahko povzroči spontani splav v zgodnji nosečnosti ali odmrtje ploda v kasnejših obdobjih nosečnosti, prezgodnji porod, prenizko porodno težo, nenadno smrt novorojenčka ter veliko drugih nevroloških motenj.
 

Kako prepoznamo fetalni alkoholni sindrom?
Fetalni alkoholni sindrom je trajna motnja, ki jo zaznamujejo počasnejša rast, neobičajen izgled obraza ter poškodbe centralnega živčnega sistema. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom rastejo počasneje tako v maternici kot tudi kasneje. Poleg neobičajnega videza obraza imajo pogosto manjšo glavo, možgane, srce in hrbtenico. Poleg tega imajo tudi druge anatomske posebnosti. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom se rodijo manjši kot ostali novorojenčki, pogosto imajo težave s hranjenjem in spanjem. Pogosto imajo drugačen fizičen izgled obraza in zaostajajo v rasti. Imajo tudi težave z vidom, sluhom, pozornostjo, učenjem preprostih stvari, vedenjem v družbi in nadzorovanjem lastnega vedenja. Pogosto uživanje alkohola (7 ali več enot alkohola tedensko) ali opijanje (5 ali več enot alkohola ob eni priložnosti) močno poveča tveganje za razvoj fetalnega alkoholnega sindroma. Potrebno je opozoriti, da lahko otrok razvije fetalni alkoholni sindrom, kljub manjšim zaužitim količinam alkohola. V kolikor je plod v maternici izpostavljen alkoholu, pa vendarle ne razvije fetalnega alkoholnega sindroma, je kljub temu rizičen za razvoj številnih duševnih, telesnih ali vedenjskih motenj. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom, kot tudi vsemi motnjami, ki nastanejo kot posledica uživanja alkohola v nosečnosti, pogosto potrebujejo posebno pomoč v šoli ter stalni zdravstveni nadzor.
 

Ali so težave, ki jih povzroči fetalni alkoholni sindrom ozdravljive?
Ne. Omenjene težave trajajo celo življenje. Posamezniki, ki so se rodili z najtežjo obliko fetalnega alkoholnega sindroma, ne zmorejo skrbeti zase niti kot odrasli, pogosto se ne morejo niti zaposliti.
 

Preden sem izvedela, da sem noseča, sem spila par kozarčkov vina. Ali je to nevarno in kaj lahko storim zdaj?
Če ste spili nekaj meric alkohola, preden ste izvedeli za svojo nosečnost, takoj opustite uživanje alkoholnih pijač. Počutili se boste bolje, poleg tega pa imate velike možnosti, da se vaš otrok rodi zdrav. Če načrtujete nosečnost, ne uživajte alkohola. Pogosto se namreč zgodi, da ženska v zgodnji nosečnosti še ne ve, da je noseča, uživanje alkohola pa lahko škodi plodu že v 1. ali 2. mesecu nosečnosti.
 

Kdaj lahko za nekoga rečemo, da je odvisen od alkohola?
Sindrom odvisnosti od alkohola ali alkoholizem je opredeljen s pomočjo kriterijev, ki so opisani v 10. reviziji Mednarodne klasifikacije bolezni. O odvisnosti govorimo, če so bili v preteklem letu izraženi vsaj trije od naslednjih znakov: močna želja po pitju alkohola, težave pri obvladovanju uživanja, vztrajanje v pitju kljub škodljivim posledicam, večje posvečanje pitju alkohola kot drugim aktivnostim in obveznostim (npr. službi, družini...), potreba po čedalje večji količini alkohola ter telesne motnje pri prenehanju uživanja, ki se kažejo kot abstinenčni sindrom. Sindrom odvisnosti od alkohola pogosto spremlja tudi zanikanje težav, ki jih ima posameznik zaradi uživanja alkohola.
 

Ali je uživanje alkohola v Sloveniji problematično?
Poraba alkohola je v Sloveniji med največjimi v Evropi, saj trenutno dosega več kot 14 litrov porabe čistega alkohola na prebivalca v enem letu. Tako visoka poraba alkohola se kaže med drugim tudi v visokem odstotku obolevnosti in umrljivosti zaradi jetrne ciroze, v številu samomorov in prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola.
 

Kakšne so meje razumnega uživanja alkohola?
Do nedavnega se je v svetu pojavljal pojem zmernega, manj tveganega, razumnega, ali kulturnega uživanja alkohola. Omenjeni pojmi se v praksi pojavljajo različno in tudi pomenijo različne stvari. Nasploh pa velja, da je meja manj tveganega uživanja za odrasle moške 14 enot alkohola na teden (tj. do 2 dcl vina na dan/vsak dan) ali do 5 enot ob eni pivski priložnosti, ob enem dnevu v tednu brez alkohola, za ženske pa do 7 enot alkohola na teden ali do 3 enote ob eni priložnosti, to seveda velja pod pogojem, da ni bila presežena tedenska količina. Ljudje nad 65 let starosti naj ne bi popili več kot ene enote alkoholnih pijač na dan, ne glede na spol. Ženskam, ki načrtujejo nosečnost, so noseče ali dojijo, otrokom ter mladini je odsvetovano kakršnokoli uživanje alkohola.
 

Zakaj so določeni ljudje bolj občutljivi na alkohol kot drugi?
Posamezniki se različno odzivajo na alkohol, posameznikove reakcije so odvisne od različnih dejavnikov, npr. starosti, spola, rase, zdravstvenega stanja, količine predhodno zaužite hrane, uporabe zdravil ter mnogih drugih dejavnikov. Medtem, ko so lahko splošna navodila za uživanje alkohola zelo uporabna pri lastnem nadzoru količine uživanja alkohola in osebnih odločitvah glede uživanja alkohola, pa je potrebno upoštevati tudi omenjene posameznikove lastnosti.
 

Kakšni so glavni negativni učinki uživanja alkohola na zdravje?
Čezmerno uživanje alkohola, vključno s popivanjem in pijančevanjem, ima večje število dolgoročnih in kratkoročnih posledic.

Dolgoročne posledice čezmernega uživanja alkohola vključujejo: jetrno cirozo (okvaro jetrnih celic), vnetje trebušne slinavke, več različnih vrst rakavih obolenj- vključno z rakom jeter, ustne votline, grla, žrela in požiralnika, visok krvni tlak in različne psihološke motnje.

Kratkoročne posledice čezmernega uživanja alkohola vključujejo poškodbe in smrti zaradi prometnih nezgod, nasilje doma in zlorabo otrok.
 

Kako naj preverim, ali je moje uživanje alkohola problematično?
Uživanje alkohola je lahko tvegano, če vam povzroča težave v odnosih z bližnjimi, v šoli ali na delovnem mestu in pri vsakdanjem življenju. Če ste zaskrbljeni zaradi svojega početja ali početja vašega družinskega člana, se posvetujte z osebnim zdravnikom.

 

Uporabljeni viri:

B. Baumberg, P. Anderson (2005): Alcohol in Europe - Report for European Comission. Institute of Alcohol Studies: England.
Kolšek, M. (2004): O pitju alkohola. Cindi: Ljubljana

Internetne strani:


Pripravila: Maja Bajt, univ. dipl. psih.