Z znanjem do boljšega zdravja

Utrinki s prireditve Koroška v gibanju brez tobaka

22. 09. 2015
V soboto, 19.9.2015, je NIJZ OE Ravne v sodelovanju s številnimi organizacijami in društvi organiziral tradicionalno prireditev na Ivarčkem jezeru z motom: »Koroška v gibanju brez tobaka.« Kljub slabšemu vremenu smo dan preživeli v skladu z usmeritvami svetovnega dneva brez tobaka in evropskega tedna mobilnosti, torej na svežem zraku, brez pasivnega kajenja, v gibanju, peš ali s kolesom.

Udeleženci so si lahko izmerili krvni  tlak, holesterol, krvni sladkor in telesno sestavo. Koronarni klub je prikazal delovanje avtomatskega defibrilatorja, pri predstavnici Društva za boj proti raku so lahko udeleženci s pomočjo modela dojk in mod vadili samopregledovanje, preko modela debelega črevesa so udeleženci spoznavali program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki SVIT. Z najmlajšimi smo se zabavali v ustvarjalnem kotičku in na »zvočnih« delavnicah, z odraslimi pa smo pod vodstvom vaditeljice aerobike izvedli tudi gibalne vaje.  Na voljo je bilo različno zdravstveno vzgojno gradivo.  Program so popestrile tudi nagrade za najmlajšega in najstarejšega udeleženca. V trenutku podeljevanja nagrad je bila najstarejša udeleženka stara 82 let, najmlajša je bila deklica, stara 3 leta in pol.  S preletom nad jezerom so dogajanje popestrili tudi jadralni padalci.

Zelo smo veseli, da nam je  uspelo vzpostaviti tradicionalno prireditev, kjer aktivno sodeluje tako veliko število društev in organizacij. Sodelovali so namreč Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško, Koronarni klub Mežiške doline, Koroško društvo za boj proti raku,  Koroški medgeneracijski center,  Koroško društvo za osteoporozo, ter predstavniki zdravstveno vzgojnih centrov koroških zdravstvenih domov.  Z njimi so udeleženci izmenjali izkušnje in nasvete.

Prireditev je finančno podprla Občina Ravne, podporo nam je nudila tudi Koroška lekarna.

Fotoutrinki:

Sprejem z domačim kruhom

  

Pozdravni nagovor predstojnice NIJZ OE Ravne Nede Hudopisk in župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena

  

Koroški medgeneracijski center je poskrbel za čaj

Merjenje krvnega tlaka

Merjenje krvnega sladkorja in holesterola

  

  

Merjenje telesne sestave

  

Predstavitev modelov dojk in mod

  

Zdravstveno-vzgojno gradivo

Ustvarjalni kotiček

  

Zvočne delavnice

Model debelega črevesa

 

Telesna vadba

 

Podelitev nagrade najmlajši in najstarejši udeleženki

  

Prelet jadralnih padalcev