Z znanjem do boljšega zdravja

Utrinki s prireditve Koroška v gibanju 2016

23. 09. 2016
V četrtek, 22.9.2016, smo v Grajskem parku na Ravnah izpeljali še eno uspešno preventivno prireditev Koroška v gibanju. Letos smo aktivnosti NIJZ OE Ravne združili z aktivnostmi Občine Ravne na Koroškem in podjetjem Lineal d.o.o., ki je z namenom ozaveščanja celotnega prebivalstva glede pomembnosti trajnostne mobilnosti za nadaljnji razvoj občine, dogodek obeležila v okviru izdelave Celostne prometne strategije za Občino Ravne na Koroškem.

Dan brez avtomobila smo preživeli v skladu z usmeritvami evropskega tedna mobilnosti, torej na svežem zraku, (skoraj) brez hrupa, v gibanju, peš ali s kolesom.

Obiskovalci so si lahko izmerili krvni tlak, holesterol, krvni sladkor in telesno sestavo. Koronarni klub je prikazal delovanje AED, pri predstavnicah Društva za boj proti raku so lahko s pomočjo modelov dojk in mod vadili samopregledovanje. Svojo pozitivno izkušnjo s Programom Svit je z nami delil Svitov ambasador, g. Jože Pratnekar. Na delavnici Vizija razvoja bodoče urbane mobilnosti so občani podali svoje predloge za hojo, kolesarjenje, javni potniški in motoriziran promet v Občini Ravne. Sodelujoča društva so predstavila svoje delovanje, z njihovimi predstavniki so obiskovalci sproščeno pokramljali, nekateri so dobili nove člane.

Otroci iz Vrtca Ravne in OŠ Prežihovega Voranca so se preizkusili na kolesarskem poligonu, se poučili glede pravilnega nameščanja čelade, potrebne varnostne opreme koles ter  prometnih predpisov, ki veljajo za promet kolesarjev. Poučili so se o ustreznem vzdrževanju in lažjih popravilih na kolesu. Z njimi smo se zabavali tudi v ustvarjalnem kotičku in na »zvočnih« delavnicah, ter spoznali nekaj taborniških trikov.

Na srečo so bili prisotni gasilci in reševalci, saj je na drevesu v parku obvisel padalec. Z dobro organiziranima ekipama iz Zdravstveno-reševalnega centra Koroške in Gasilskega zavoda Ravne so ga uspeli rešiti z drevesa in mu nudili prvo pomoč. Policija je seveda kraj dogodka ustrezno zavarovala. Ob koncu se je izkazalo, da je šlo za dobro organizirano vajo vseh intervencijskih služb, otroci pa so bili nad akcijo seveda navdušeni.

S »Picikli«, ki delujejo pod okriljem ZKŠTM, sta se zapeljala podžupan Občine Ravne, Aljaž Verhovnik, in predstojnica NIJZ OE Ravne, Neda Hudopisk. V vožnji z občinskimi kolesi se je preizkusilo tudi nekaj mladostnikov in starejših obiskovalcev. Podžupan Občine Ravne je podelil električno kolo, ki ga je dobil srečni izžrebanec, ki je sodeloval v anketi o potovalnih navadah občanov, ki jo je občina izvedla v sklopu izdelave Celostne prometne strategije za občino Ravne na Koroškem.

Člani Društva upokojencev Ravne na Koroškem so se v spremstvu policista skupaj z učenci 8. razreda OŠ Prežihovega Voranca podali na krajši pohod, potem pa so se s skupino iz Koroškega medgeneracijskega centra skupaj razmigali pod strokovnim vodstvom profesorja športne vzgoje. Poleg sonca nas je precej pogrela tudi vodena vadba pod vodstvom vaditeljice aerobike, kateri smo se v dveh terminih pridružili tudi organizatorji, sodelujoča društva in zaposleni na Upravni enoti Ravne. Prireditev smo zaključili s Testom hoje.

Zelo smo veseli, da nam je uspelo vzpostaviti tradicionalno prireditev, kjer aktivno sodeluje tako veliko število društev in organizacij. Sodelovali so namreč Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije - podružnica za Koroško, Koronarni klub Mežiške doline, Koroški gasilski zavod, Policijska postaja Ravne, Zdravstveno-reševalni center Koroške, Koroško društvo za osteoporozo, Koroško društvo za boj proti raku,  Koroški medgeneracijski center, Društvo Projekt Človek, društvo Ozara, Društvo Altra, Društvo tabornikov Rod Koroških jeklarjev, Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške, Zdravstveno vzgojni centri zdravstvenih domov Koroške, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, Trgovina in servis športne opreme ENDURO Prevalje in Malčkov Šport Vuzenica. Podporo so nam nudile tudi Koroške lekarne.

Več foto-utrinkov najdete na spletni povezavi https://www.irista.com/gallery/sbfrj3odbsil