Z znanjem do boljšega zdravja

Uporaba mobilnega telefona na javnih mestih v času epidemije COVID-19

10. 04. 2020

Mobilnega telefona, njegovih tipk in slušalk se pogosto dotikamo. Verjetno je, da so te površine onesnažene.

Za preprečevanje širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2 je pomembno, da se z rokami, s katerimi smo se dotikali onesnaženih površin, ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, preden si jih temeljito ne umijemo ali razkužimo rok. Nasvete za umivanje rok najdete na naslednji povezavi.

Pot prenosa okužbe lahko predstavlja tudi mobilni telefon, ki ga onesnažimo, če ga prijemamo z onesnaženimi rokami. To je zlasti pomembno v zaprtih javnih prostorih, pa tudi na odprtih javnih mestih, kjer se ljudje dotikajo različnih površin, kot so ograje, držala, klopce, ipd.

Za zaščito svojega zdravja ravnajmo tako, da preprečimo dotikanje svojega mobilnega telefona in slušalk z neumitimi rokami:

  • V trgovinah, lekarnah, čakalnicah, uradih, vrtnarijah, itd. mobilnega telefona NE uporabljajte.
  • Mobilni telefon na drugih javnih mestih uporabljajte čim manj oziroma ga ne uporabljajte.
  • Mobilnega telefona in slušalk ne odlagajte na površine, ki se jih lahko dotikajo tudi drugi.
  • Upoštevajte navodila glede omejevanja socialnih stikov in ne uporabljajte mobilnih telefonov drugih uporabnikov.
  • Pred odhodom po opravkih opravite predvidene klice in si naredite natančen seznam opravil, da ne bo nepotrebnega iskanja dodatnih informacij po mobilnem telefonu.
  • Če na javnih mestih že uporabljate mobilni telefon, si pred in po uporabi umijte oziroma razkužite roke ali pa ga uporabite z rokami v čistih zaščitnih rokavicah za enkratno uporabo, ki jih po uporabi zavržite. V takem primeru po prihodu domov mobilni telefon in slušalke razkužite.
  • Med telefonskim pogovorom se v primeru nošenja maske, le-te ne dotikajte z mobilnim telefonom. V času uporabe mobilnega telefona maske ne snemajte.
  • V domačem in v delovnem okolju skrbite za higieno mobilnega telefona in slušalk. To pomeni, da jih redno čistite in po potrebi razkužujete.

Čiščenje in razkuževanje mobilnega telefona

Za večino mobilnih telefonov velja, da se jih očisti z mehko krpico, navlaženo z vodno raztopino mila in po potrebi razkuži z mehko krpico, navlaženo z raztopino 70 % alkohola (etanol) ali razkužilnim robčkom. Odstranite ovitek in s čistimi rokami skrbno obrišite vse površine telefona in pustite, da se posuši. Pazite na odprtine telefona. Podobno očistite tudi ovitek telefona in slušalke.

Mobilni telefoni z bolj občutljivimi ekrani imajo lahko bolj zahtevne načine čiščenje in razkuževanja, zato se za specifične informacije obrnite tudi na spletne strani proizvajalca vašega telefona.