Alkohol

Tvegano pitje alkohola

07. 10. 2014
Kaj je tvegano pitje alkohola in kje je meja med manj in bolj tveganim pitjem? Oglejte si kratke video posnetke in knjižico Sporočilo v steklenici.

Meja manj tveganega pitja alkohola je določena na podlagi znanstvenih raziskav. Ta meja pove, kolikšna je količina alkohola, ki je z medicinskega stališča še nekako sprejemljiva za večino zdravih, odraslih ljudi, tako da najverjetneje ne bo škodovala zdravju. To ne pomeni, da je priporočljiva, ampak le sprejemljiva.

Torej: povsem v redu je in normalno, če človek sploh ne pije alkohola. Za pivca velja: čim manj, tem bolje. Če pije v mejah manj tveganega pitja, je tveganje, da bo imel težave zaradi pitja, majhno. Ob prekomernem pitju pa se tveganje za nastanek škode bistveno poveča. 

Za ljudi, ki so že kdaj v preteklosti imeli resnejše težave zaradi pitja alkohola ali pa jih imajo sedaj, te meje ne veljajo - zanje je najbolje, če se povsem odpovejo alkoholu. Prav tako povsem odsvetujemo pitje alkohola otrokom in mladini, nosečnicam, doječim materam, ljudem z nekaterimi boleznimi (na primer: jetrne bolezni, bolezni trebušne slinavke, živčne bolezni, božjast, poškodbe ali bolezni možganov...), vsem ljudem, kadar upravljajo s stroji, s katerimi se lahko poškodujejo in vsem ljudem, kadar vozijo avtomobil ali druga prometna sredstva. Še vedno velja pravilo: KADAR VOZIŠ, NE PIJ IN KADAR PIJEŠ, NE VOZI.

Meja manj tveganega pitja alkohola je za moške in za ženske različna:

za zdrave odrasle moške:

  • v enem DNEVU ne več kot 2 decilitra vina ali ena steklenica piva ali 2 šilci žgane pijače,

  • ob ENI PRILOŽNOSTI ne več kot pol litra vina ali 2 steklenici in pol piva ali 1 deciliter in pol žgane pijače, vendar

  • v enem TEDNU ne več kot en liter in pol vina ali 7 steklenic piva ali 4 decilitre žgane pijače

za zdrave odrasle ženske (ki niso noseče in ne dojijo):

  • v enem DNEVU ne več kot 1 deciliter vina ali pol steklenice piva ali 1 šilce žgane pijače

  • ob ENI PRILOŽNOSTI ne več kot 3 decilitre vina ali 1 steklenica piva in pol ali 1 deciliter žgane pijače, vendar

  • v enem TEDNU ne več kot 7 decilitrov vina ali 3 in pol steklenice piva ali 2 decilitra žgane pijače

Manj tvegano pitje alkohola je eno glavnih sporočil projekta Sporočilo v steklenici, ki ga že od leta 2003 vodi Katedra za družinsko medicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Namen projekta je ozaveščanje laične in strokovne javnosti o sodobnih pogledih na škodo, ki jo povzroča pitje alkohola. V ta namen so pripravili več razstav po številnih krajih Slovenije, zloženko z informacijami, priročnik za zdravnike, brošuro za samopomoč ljudem, ki pijejo alkohol na tvegan ali škodljiv način in animirane oglase, ki si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Datoteke: