Z znanjem do boljšega zdravja

Tudi letos smo se pridružili »Rožnatemu oktobru«

01. 10. 2020
Ravne na Koroškem, 1.10.2020 - Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, koroški zdravstveni domovi, Koroško društvo za boj proti raku, medgeneracijski centri in TIC Ravne na Kor. smo na pobudo Združenja Europa Donna že četrto leto zapored pristopili k akciji okraševanja dreves v rožnate dekoracije in ozaveščanja občank in občanov o raku dojk.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in več kot deset moških, nekaj manj kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem ozaveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje.

Samopregledovanje

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.

Več na spletni strani Europa Donna – Slovensko združenje za boj proti raku dojk, na naslednji povezavi.  

Video: redno mesečno samopregledovanje dojk, na naslednji povezavi.  

Aktivnosti Koroškega društva za boj proti raku, na naslednji povezavi.  

Pomembno je poudariti velik pomen pravočasnega, hitrega odkritja vseh sprememb na našem telesu in skrbi za naše zdravje, tudi ko smo zdravi.

Pri tem nam je lahko v pomoč Evropski kodeks proti raku, kjer najdemo dvanajst osnovnih  nasvetov proti raku: bodimo telesno aktivni,  uživajmo uravnoteženo prehrano, izogibajmo se kajenju in pitju alkohola (informacije o virih pomoči lahko najdete na SOPA), udeležujmo se preventivnih presejalnih programov (DORA, ZORA, SVIT).