Z znanjem do boljšega zdravja

Tradicionalni slovenski zajtrk

19. 11. 2018
V torek, 13.11.2018 se je NIJZ OE Novo mesto priključil obeležitvi Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so ga pripravili v Otroškem vrtcu Metlika in nanj povabili še oskrbovance doma starejših.

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zdrava prehrana ne pomeni le varne in uravnotežene prehrane, temveč tudi urejen ritem uživanja obrokov in njihova razporeditev čez dan.
Čeprav se navada zajtrkovanja v zadnjih letih izboljšuje, pa še vedno dobršen del prebivalcev Slovenije ne zajtrkuje. Zdrave prehranske navade se oblikujejo od zgodnjega otroštva naprej, ustalijo pa se v obdobju mladostništva in kasneje jih je veliko težje spreminjati. Prizadevamo si, da bi zajtrk postal del našega vsakdanjika, skupni zajtrki za mizo pa so priložnost za ohranjanje kulture, tradicije in druženje.
Tega se zelo dobro zavedajo tudi v vrtcu v Metliki, kjer smo v sodelovaju  Nacionalni inštitut za javno zdravje, Otroški vrtec Metlika in Dom starejših občanov, obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek je prepletal vzgojni, kulturni in medgeneraciski vidik.  Otroci so v goste povabili oskrbovance iz Doma starejših Metlika. Skupaj so pojedli zajtrk. Pripravili so ajdove žgance in mleko, ter se pogovarjali o tem, kaj so včasih jedli njihovi dedki in babice, kako so si hrano pripravili in nenazadnje tudi o tem, kako dostopna jim je bila hrana včasih. Otroci so skupaj z vzgojiteljicami in gosti iz doma izvrstno prepletli vsebine zdravega prehranjevanja in medgeneracijskega druženja, ki je hkrati tudi letošnja rdeča nit programa Zdravje v vrtcu, v katerem vrtec sodeluje.

Zapisala: Tea Kordiš