Z znanjem do boljšega zdravja

Tedensko spremljanje okužbe z virusom Zahodnega Nila

05. 12. 2018
47. teden (26.11. 2018 - 2.12. 2018)

Virus Zahodnega Nila (angl. West Nile virus, WNV) se prenaša na ljudi s pikom okuženega komarja. Večina okuženih oseb ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost, ki minejo v nekaj dneh. Precej bolj redko ima bolezen hud potek in prizadene osrednji živčni sistem.

Sezona virusa Zahodnega Nila se začne z majem in traja do novembra. Večino okužb zaznamo od sredine julija do konca septembra. Pojavljanje bolezni je odvisno od številnih dejavnikov kot so prisotnost in aktivnost prenašalcev (komarjev) ter naravnega rezervoarja virusa (ptice).

V Sloveniji spremljamo pojavljanje virusa Zahodnega Nila na osnovi obvezne prijave bolnikov z okužbo osrednjega živčevja. Podatke o zbolelih vsak teden posredujemo Evropskemu centru za nadzor bolezni (European Centre for Disease Control and Prevention).

 

Spremljanje okužb z virusom Zahodnega Nila

Slika 1. Statistične regije Republike Sloveniji z najmanj enim dokazanim primerom okužbe z virusom Zahodnega Nila in število primerov na regijo, Slovenija, 1. 5. 2018 - 2. 12. 2018

Informacija o poteku sezone virusa Zahodnega Nila v Evropi je dostopna na spletni strani:

https://ecdc.europa.eu/en/west-nile-fever/surveillance-and-disease-data/disease-data-ecdc

Podatki o spremljanju virusa Zahodnega Nila in virusa Usutu pri živalih v Sloveniji so dostopni na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo  rastlin (UVHVVR).

 

Več o virusu Zahodnega Nila si lahko preberete na spletni strani NIJZ: http://www.nijz.si/sl/virus-zahodnega-nila-west-nile-virus-wnv