Z znanjem do boljšega zdravja

Teden mladih v Kranju in maturantska parada 2019 brez alkohola

10. 05. 2019
Festival Teden mladih s ponudbo široke palete aktivnosti vsako leto privabi v Kranj veliko mladih. V petek, 17. maja, pa se mu pridružuje tudi maturantska parada.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Območna enota Kranj želimo, da se mladi družijo, ustvarjajo, zabavajo in, da maturantke in maturanti čim lepše doživijo slovo od srednješolskih klopi ter s tem povezan dogodek in druženje po njem in nanj ohranijo prijetne spomine.

Zato jim sporočamo: Zabavajte se in plešite brez alkohola in drugih opojnih substanc.

Ob tem dodajamo, da veliko mladih ne pije alkohola in ga tudi ne potrebujejo, da se zabavajo. Zavedajo se, da je zabava dobra tudi brez alkohola in opijanja z njim. Občutek, da je lahko zabava z alkoholom boljša, je zmoten. Alkohol spremeni zaznavanje in doživljanje ter daje občutek nepremagljivosti ravno takrat, ko je oseba najbolj ranljiva. Alkohol vpliva na razsodnost, zato opita oseba počne stvari, ki jih trezna ne bi. Opita oseba tudi počasneje odreagira v kritičnih situacijah, je v večji nevarnosti, da se poškoduje. Mladi se hitreje zastrupijo z alkoholom, kar ogroža njihovo zdravje ali celo življenje.

O tem, kako se bo zabaval in kaj bo počel, naj odloča posameznik sam in ne alkohol!

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje izvajamo tudi projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki se odvija v 18 krajih po Sloveniji. Na Gorenjskem sodelujejo strokovnjaki iz ZD Radovljica, ZD Bled in CSD Radovljica, vključeni so tudi predstavniki nevladnih organizacij, policije in občine. Osnovni namen projekta je zmanjšati čezmerno pitje pri odraslih nad 18 let ter s tem preprečiti negativne posledice, ki jih ima tvegano in škodljivo pitja alkohola za posameznika ali za njegove svojce. To želimo doseči z vzpostavitvijo interdisciplinarnega pristopa k odkrivanju tveganega in škodljivega pitja alkohola, z zagotavljanjem podpore pri opuščanju takega pitja alkohola in spodbujanjem h krepitvi zdravja prebivalcev Slovenije.

S preventivnimi delovanjem, ozaveščanjem splošne in strokovne javnosti o škodljivih vplivih alkohola na posameznika, želimo, da se vsak zaveda, da lahko z navadami, ki spodbujajo zdrav življenjski slog, vplivamo tudi na izboljšanje kakovosti svojega življenja.

Alkohol je snov, ki vpliva na možgane in ima negativne učinke tako na telesno kot duševno zdravje. Ti vplivi se kažejo tudi na socialnem področju, saj lahko pitje alkoholnih pijač močno zaznamuje posameznika, njegovo družino ter družbo v celoti.

 

Poraba alkohola na prebivalca je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, prav tako bolezni povezane s pitjem. Leta 2017 je registrirana poraba alkohola znašala 10,1l litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let (NIJZ, 2019).

Alkohol je škodljiv v vseh obdobjih našega življenja, še posebej pri otrocih in mladostnikih, saj so zaradi razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov, občutljivejši za škodo zaradi izpostavljenosti alkoholu. Alkohol kot droga povzroča zasvojenost, in ta proces se lahko začne že v otroštvu ali mladostništvu. Mlade zato spodbujamo, da razmislijo o načinih, kako lahko preživijo prijeten čas brez škodljivih substanc in sporočamo: Da bi se dobro zabavali, ne potrebujete alkohola.