Bolezni

Teden boja proti raku 5.– 9. Marec 2018 »Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku«

08. 03. 2018
Kot že vrsto let tudi letos Zveza društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom v prvem tednu marca (od 5. do 9.) organizira slovenski Teden boja proti raku.

V tem tednu se še bolj kot sicer pozornost usmerja na seznanjanje slovenske javnosti z vedno večjim bremenom raka, opozarja pa tudi na delo Zveze in društev za boj proti raku na področju obvladovanja te bolezni. Z geslom »Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku« želijo organizatorji izpostaviti pomen zdravega življenjskega sloga in preventive na področju preprečevanja raka. Priporočila namreč spodbujajo nekajenje, vzdrževanje normalne telesne teže, telesno dejavnost, zdravo prehranjevanje, omejevanje uživanja alkohola, previdnost pri sončenju, zaščito pred rakotvornimi snovmi na delovnem mestu in varovanje pred ionizirajočimi sevanji. Spodbujajo tudi dojenje in cepljenje proti hepatitisu B ter HPV. Priporočajo previdnost pri jemanju hormonskih sredstev za lajšanje menopavzalnih težav in spodbujajo udeležbo v presejalnih programih Dora, Zora in Svit. Upoštevanje priporočil Evropskega kodeksa proti raku bi po ocenah lahko breme raka zmanjšalo za 30–50 %.

Njihovim prizadevanjem se priključuje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje Območna enota Kranj, ki je v ta namen pripravila pregled dogajanja na področju raka v letu 2014 na Gorenjskem in pregled odzivnosti Gorenjcev v presejalne programe v letu 2017. Oboje lahko preberete v nadaljevanju.

Rak na Gorenjskem v letu 2014, na naslednji povezavi.

Presejalni programi na Gorenjskem, na naslednji povezavi.