Z znanjem do boljšega zdravja

TEDEN BOJA PROTI RAKU 4.– 8. marec 2019 »EVROPSKI KODEKS = MANJ RAKA«

26. 02. 2019
Kot že vrsto let tudi letos Zveza društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom v prvem tednu marca organizira slovenski Teden boja proti raku.

V tem tednu se še bolj kot sicer pozornost usmerja na seznanjanje slovenske javnosti z vedno večjim bremenom raka in z možnostmi obvladovanja te bolezni, kjer igra Zveza društev za boj proti raku pomembno vlogo. Z geslom »Evropski kodeks = manj raka« želijo organizatorji izpostaviti vse nasvete Evropskega kodeksa. Priporočila spodbujajo nekajenje, vzdrževanje normalne telesne teže, telesno dejavnost, zdravo prehranjevanje, omejevanje uživanja alkohola, previdnost pri sončenju, zaščito pred rakotvornimi snovmi na delovnem mestu in varovanje pred ionizirajočimi sevanji. Spodbujajo tudi dojenje in cepljenje proti hepatitisu B ter HPV. Priporočajo previdnost pri jemanju hormonskih sredstev za lajšanje menopavzalnih težav in spodbujajo udeležbo v presejalnih programih DORA, ZORA in Svit. Upoštevanje priporočil Evropskega kodeksa proti raku bi po ocenah lahko breme raka zmanjšalo za 30–50 %.

Njihovim prizadevanjem se priključuje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje Območna enota Kranj, ki je v ta namen pripravila pregled dogajanja na področju raka v letu 2015 na Gorenjskem in pregled odzivnosti Gorenjcev v presejalne programe v letu 2018.

 

Presajalni programi na področju raka na Gorenjskem, dostopno na naslednji povezavi.

Gorenjska in rak v letu 2015, na naslednji povezavi.