Z znanjem do boljšega zdravja

Teden boja proti raku

13. 03. 2017
Letošnji teden boja proti raku je potekal od 6. do 10. marca, vodilno geslo tedna pa je bilo »Z roko v roki proti raku«. V tem duhu smo v torek, 7.3.2017 združili moči Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, Koroško društvo za boj proti raku in Zdravstveni dom Ravne na Koroškem ter organizirali brezplačno preventivno predavanje s praktično delavnico.

Ivica Podrzavnik, dr.med., je v uvodnem predavanju predstavila nekaj osnovnih informacij o pojavnosti raka v Sloveniji, dejavnike tveganja in varovanja, ki lahko vplivajo na pojav te bolezni pri posameznikih, poudarek pa je bil namenjen raku dojk. Posebno težo teoriji so dale dolgoletne izkušnje predavateljice, ki je udeleženke (in tudi enega udeleženca) motivirala k samopregledovanju in skrbi za lastno zdravje s številnimi primeri iz prakse.

Teoretičnemu delu je sledila delavnica, v kateri so se udeleženke lahko naučile pravilne tehnike samopregledovanja dojk, na kaj morajo biti pozorne in zakaj. Delavnica je bila tudi priložnost za pogovor z zdravnico.

Foto utrinki z delavnice 7.3.2017 so dosegljivi na naslednji povezavi.

Kratek izobraževalni video o samopregledovanju dojk


 

Informacije o pravilnem mesečnem samopregledovanju dojk najdete tudi na spletni strani združenja Europadonna so dosegljive na naslednji povezavi

Na spletni strani Zveze slovenskih društev za boj proti raku pa najdete seznam in kontaktne podatke vseh društev za boj proti raku, ki delujejo v posameznih regijah.