Z znanjem do boljšega zdravja

»Tako majhen, tako nevaren – klop« - predavanje za člane Univerze za starejše – RIC Novo mesto

10. 07. 2018
Ker smo ljudje v vsakdanjem življenju stalno izpostavljeni različnim nevarnostim, ki ogrožajo naše zdravje in kakovost življenja, smo v mesecu juniju udeležencem Univerze za starejše na RIC-u Novo mesto želeli podati nekaj praktičnih in osnovnih informacij o nalezljivih boleznih in njihovem poteku.

V ta namen smo jim predstavili nekaj osnovnih informacij o značilnostih in prenosu nalezljivih bolezni, ki jih povzročajo različni mikrobi. Ti se lahko širijo neposredno med ljudmi ali posredno preko okuženih predmetov, onesnaženega okolja ali vektorjev. Veliko je bilo predstavljenega o malih nevarnih živalcah - klopih, s katerimi si delimo življenjsko okolje in nam lahko zelo zagrenijo življenje z boleznimi, ki jih prenašajo. Med najpogostejšimi boleznimi pri nas sta klopni meningoencefalitis in borelioza. Prisotni so pridobili tudi nekaj informacij o cepljenjih, ki so priporočljiva za starejšo populacijo in prispevajo k zmanjšanju obolevnosti ter ohranjanju dobrega zdravja.

Več o sami predstavitvi si lahko preberete v članku, ki ga je napisala članica Univerze za starejše, gospa Lizika Vardijan:

https://www.lokalno.si/2018/07/04/198973/zgodba/Zascita_pred_klopi_svetla_oblacila__prsila_in_redni_pregledi/

Več o zaščiti pred klopi pa si lahko preberete tudi v članku, ki ga je napisala diplomirana medicinska sestra, Mateja Zupančič iz NIJZ OE Novo mesto:

http://www.nijz.si/sl/klopi-majhni-sopotniki-v-naravi-ki-lahko-prenasajo-resne-bolezni