Z znanjem do boljšega zdravja

Svitov zdravstveni kotiček v Knjižnici

11. 03. 2019
Skupaj s Knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu vsak mesec pripravimo zdravstveni kotiček, ki ga opremimo z aktualno tematiko in na prijazen način tamkajšnje obiskovalce nagovorimo in jih spodbudimo k razmišljanju o zdravem načinu življenja. Sodelovanje s Knjižnico je poželo številne koristne odzive s strani obiskovalcev, ki so novost v Knjižnici pozitivno sprejeli in se tudi navadili, da na omenjenem predvidenem kotičku pridobijo strokovne vsebine, številne koristne informcije o zdravju in tudi privlačen ter zanimiv promocijski material, ki ga lahko odnesejo s sabo domov.

V mesecu marcu smo zdravstveni kotiček v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto opremili s promocijskim materialom, kjer se lahko obiskovalci seznanijo z izjemno uspešnim Programom Svit, ki letos praznuje 10. obletnico delovanja.

Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Cilj Programa Svit je pravočasno odkriti predrakave spremembe (adenome) in raka na debelem črevesu in danki, v desetih letih delovanja Programa Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka. Sodelovanje v Programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne predstavlja dodatnih stroškov. Za kakršnokoli vprašanje glede sodelovanja v Programu Svit so na voljo naslednji kontaktni podatki:

Svitova kontaktna točka v zdravstvenem domu,
elektronski naslov svit@nijz.si ali
telefonska številka 01/620 45 21.

Več o Programu Svit najdete na spletni strani www.program-svit.si.

Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto se zahvaljujemo za sodelovanje pri pripravi zdravstvenega kotička in priložnosti, da lahko v njihovih prostorih osveščamo o tako pomembni tematiki kot je zdravje.