Sporočila za javnost

Svetovni teden cepljenja 2014 - Cepljenje za vse življenje

18. 04. 2014
V zadnjem tednu aprila (24.−30. april 2014) po celem svetu obeležujemo Svetovni teden cepljenja, ki letos poteka pod globalnim geslom “Cepimo se za zdravo prihodnost”.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočamo pravočasno cepljenje proti nalezljivim boleznim in svetujemo, da svojega zdravnika povprašamo, katera cepljenja nam priporoča, da s tem zaščitimo sebe in svojo družino.

Za evropsko geslo letošnje obeležitve je Svetovna zdravstvene organizacija izbrala slogan “Cepljenje za vse življenje”, s katerim želimo opozoriti na pomen cepljenja v vseh življenjskih obdobjih. Obeleževanje pomeni priložnost za povečanje ozaveščenosti o pomenu cepljenja in poudarjanje pomembnosti tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja. 

S cepljenjem se zavarujemo pred mnogimi, pogosto zelo nevarnimi boleznimi. Med njimi je kar nekaj takšnih, za katere ni zdravila ali pa zdravljenje zaradi odpornosti bakterij na zdravila ni več uspešno. Zaradi cepljenja se zmanjšuje število zbolelih za mnogimi nalezljivimi boleznimi, zavedati pa se moramo, da mikrobi ne upoštevajo državnih meja, zato bolezni niso le nacionalni, ampak tudi regionalni in mednarodni problem. V evropski regiji smo v zadnjem času priča številnim izbruhom ošpic zaradi slabe precepljenosti predšolskih in šolskih otrok. V Sloveniji zaradi visokega deleža cepljenih ošpice zaenkrat dobro obvladujemo in kljub posameznim zbolelim ne beležimo izbruhov te bolezni.  Preventiva pred nalezljivimi boleznimi pa je pomembna v vseh življenjskih obdobjih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje  zato svetujemo: “Zavedati se moramo, da nikoli nismo prestari za cepljenje, zato tudi odraslim prebivalcem v Sloveniji in še posebej starejšim priporočamo cepljenja proti gripi, pnevmokoknim okužbam, tetanusu in klopnemu meningoencefalitisu, saj bodo na ta način v veliki meri zmanjšali možnost, da bi zboleli in s tem poslabšali svoje kronične bolezni. Prav tako moramo na cepljenje pomisliti tudi ob pripravah na  potovanje v sosednje države in dlje po svetu.
 

Uspehi cepljenja po vsem svetu so veliki
Evropska regija že nekaj let velja za regijo, kjer smo izkoreninili otroško paralizo, ki je nevarna bolezen, saj lahko pripelje do invalidnosti in celo smrti. Medtem ko te bolezni v večjem delu sveta več ne poznamo, pa prihaja do posamičnih izbruhov bolezni v državah, kjer zaradi različnih razlogov cepljenja ne morejo izpeljati optimalno. Iz teh žarišč se bolezen lahko hitro razširi tudi drugam. Vodja Urada Svetovne zdravstvene organizacije za Slovenijo Marijan Ivanuša opozarja: “V zadnjih desetletjih se je po svetu število obolelih zaradi ošpic zmanjšalo za 90 odstotkov. Marsikje so starši in tudi zdravstveni delavci izgubili strah pred to boleznijo, saj praktično več ne vidijo bolnikov z ošpicami (in drugimi otroškimi boleznimi), kar je rezultat cepljenja. Hkrati pa so se na svetovnem spletu pojavile informacije o nevarnostih cepljenja, ki večinoma izvirajo iz prirejenih rezultatov raziskave o nevarnih stranskih učinkih kombiniranega cepiva za mumps, ošpice in rdečke. V nekaterih državah se je zaradi nasprotnikov cepljenja delež cepljenih otrok tako zmanjšal, da je prišlo do velikih izbruhov ošpic.”

Cepljenje, skupaj z boljšo zdravstveno oskrbo, zagotavljanjem čiste vode in sanitacijo, boljšo higieno ter izobraženostjo je zmanjšalo umrljivost otrok. Umrljivost otrok starih do 5 let se je v letih od 2000 do 2010 zmanjšala z 9,6 na 7,6 milijona. “Zaradi velikega pomena cepljenja je 194 držav članic Svetovne zdravstvene organizacije leta 2012 sprejelo Globalni akcijski načrt za cepljenje, katerega cilj do leta 2020 je zagotovitev univerzalnega dostopa do cepiv, ki lahko preprečijo na milijone smrti,” je še povedal vodja Urada Svetovne zdravstvene organizacije za Slovenijo Marijan Ivanuša.
 

Bolezni in okužbe, ki jih preprečujemo s cepljenjem:

 • davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, okužbe s  hemofilusom influence tipa b (Hib),
 • ošpice, mumps, rdečke,
 • hepatitis B,
 • humani papilomski virus
 • gripa,
 • klopni meningoencefalitis (KME),
 • meningokokni meningitis,
 • pnevmokokne okužbe,
 • norice,
 • rotavirusne okužbe,
 • tuberkuloza,
 • steklina,
 • tifus,
 • hepatitis  A,
 • rumena mrzlica.