Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni dan ustnega zdravja 2015 - Nasmeh za življenje

18. 03. 2015
Pomen ustnega zdravja in skrbi zanj skušamo še posebej poudariti s svetovnim dnem ustnega zdravja, ki ga vsako leto obeležimo 20. marca. Letošnji svetovni dan poteka pod sloganom »Nasmeh za življenje«. Slogan izraža pomen dobrega ustnega zdravja skozi vsa življenjska obdobja.

Bolezni, ki se pojavljajo v ustni votlini, še vedno prizadenejo veliko večino prebivalstva. Najpomembnejše med njimi so zobni karies, parodontalna bolezen in rak ustne votline. Z relativno enostavnimi ukrepi lahko sami bistveno pripomoremo k izboljšanju ustnega zdravja. Ustno zdravje predstavlja pomemben sestavni del splošnega zdravja. Skrb za ustno zdravje je zato pomemben korak k ohranitvi in izboljšanju splošnega zdravja.

Za dobro ustno zdravje moramo skrbeti vse življenje. Pomembno je, da redno izvajamo ustno higieno, se zdravo in uravnoteženo prehranjujemo, zmanjšamo uživanje sladke hrane in pijač, opustimo kajenje in skrbimo za zdrav življenjski slog. Skrb za zdravje ustne votline z vidika zdravega načina prehranjevanja in izvajanja ustne higiene smo skušali združiti v krajši brošuri z naslovom: »Za odlično ustno zdravje od nosečnosti do zrelih let«. Brošura je na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi.