Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni dan ustnega zdravja

22. 03. 2019
Svetovni dan ustnega zdravja, ki ga obeležujemo 20. marca, je dan, ki je namenjen predvsem osveščanju in promociji ustnega zdravja. S sloganom »Recite: »Aaa«: Poskrbite za ustno zdravje« želimo poudariti pomembnost celostne in vseživljenjske skrbi za ustno zdravje, ki obsega zdravje zob, obzobnih tkiv in vseh drugih struktur v ustni votlini.

Na Območni enoti Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v dogovoru z regijsko pedontologinjo izvajalcem zobozdravstvene vzgoje ter športnim zvezam in društvom v teh dneh poslali plakat Reši si zob, ki je nastal v okviru neprofitne strokovne organizacije International Association of Dental Traumatology in je prosto dostopen na njihovi spletni strani tudi v slovenskem jeziku na naslednji povezavi.   

Namen tega gradiva je, da otrokom, mladostnikom, njihovim staršem in vsem, ki z njimi delajo, posredujemo ključne informacije o ravnanju ob zlomljenem oziroma izbitem zobu. 

V teh dneh in skozi celo leto na šolah potekajo različne aktivnosti, ki jih izvajajo izvajalci zobozdravstvene vzgoje iz zdravstvenih domov, tudi na Koroškem. Na tej povezavi najdete nekaj utrinkov z obeležitve svetovnega dneva ustnega zdravja, ki so ga strokovne delavke CKZ Koroška in Zdravstvenega doma Slovenj Gradec izvedle na Osnovni šoli Mislinja.

Skupina za preventivo na področju ustnega zdravja na NIJZ je ob tej priložnosti v sodelovanju s Stomatološko sekcijo SZD pripravila zloženko »Pamet v roké – za usta in zobé«

V zloženki je izpostavljena pomembnost lastne skrbi za ustno zdravje in opisane nekatere povezave med ustnim in splošnim zdravjem ter najučinkovitejši ukrepi za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja.