Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovni dan preprečevanja samomora 2017

08. 09. 2017
10. september je dan, ko od leta 2003 dalje obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Že 15 leto zapored tako na ta dan dobimo priložnost, da si vzamemo trenutek in posvetimo pozornost temu pomembnemu družbenemu problemu in preprečevanju samomora po vsem svetu.

Leta 2016 si je v Sloveniji življenje vzelo 371 oseb. V podravski regiji je za posledicami samomora omenjeno leto umrlo 60 oseb, med njimi kar 3,28-krat več moških kot žensk. Samomorilni količnik, ki predstavlja število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev, je v podravski regiji leta 2016 znašal 18,66 in je bil rahlo višji od slovenskega povprečja, ki je znašal 17,97. Glede na primerjavo količnika v zadnjem desetletju v Podravju beležimo nihanje v njegovi višini, vendar kljub temu razberemo tudi rahel trend upadanja števila samomorov, kar je razvidno iz slikovnega prikaza. Samomorilni količnik je bil v letu 2016 v podravski regiji najnižji v zadnjih desetih letih.

Samomorilni količnik za Podravje (2007-2016)

Vir: Baza umrlih, NIJZ

»Vzemi si trenutek, reši življenje«  je geslo letošnjega Svetovnega dneva preprečevanja samomora in usmerja pozornost na vlogo in moč vsakega izmed nas, kot pripadnika skupnosti, ki jo lahko imamo ob srečanju s posameznikom, ki se znajde v stiski. Že pogovor z nekom, ki trpi, lahko zadostuje, da spremenimo tok njegovega življenja. Vzemimo si trenutek svojega časa in osebi v stiski prisluhnimo. Več o tem, kako pričeti pogovor s posameznikom, pri katerem sumimo ali vemo, da se sooča z mislimi na samomor, si lahko preberete na naslednji povezavi.


Pripravila: Anja Kragelj,  Christos Oikonomidis, Nacionalni inštitut za javno zdravje - OE Maribor